politisk fånge vägrades behandling efter misstänkt hjärtattack

Afshin Baymani, en sjuk politisk fånge i Irans ökända Rajai-Shahr fängelset, är nekas sjukhusvård av myndigheterna efter att ha lidit vad som verkar en hjärtattack tidigare på söndag.

Mr Baymani, i hans mitten av fyrtiotalet , som lider av en allvarlig hjärtåkomma , hålls i Ward 4 av Hall 12 av Rajai-Shahr fängelset i Karaj, nordväst om Teheran.

Enligt andra politiska fångar, var Mr Baymani ursprungligen togs till sjukhus där läkarna sade att hans tillstånd är allvarligt och att han måste läggas in på sjukhus, en begäran som avslogs av fängelse trots läkarna insisterar på att han inte får tas tillbaka till avdelningen i sitt nuvarande tillstånd. Han blev slutligen skickas tillbaka till avdelningen med två injektioner. Läkare har sagt att han måste vid något tillfälle inte lämnas ensam med hans tillstånd, även under sömnen eftersom han är i riskzonen för hjärtsvikt. Han har fått höra att utöver sitt hjärta, hans lungor också lider av allvarliga problem.
Medicinsk personal i Rajai-Shahr fängelset har tidigare sagt Mr Baymani är i behov av en öppen hjärtkirurgi.

Mr Baymani, en far till två, har fängslats för cirka 16 år i Teherans ökända Evin-fängelset och Gohardasht-fängelset i Karaj för att ha hjälpa sin bror undvika gripande.

Mr Baymani ursprungligen dömdes till avrättning den 6 september 2000 men hans straff sänktes till livstids fängelse sex år senare.

Mr Baymani har tidigare drabbats av hjärtinfarkt och är i dålig hälsa. År 2014 var han bland en grupp politiska fångar som hungerstrejkade i solidaritet med iranska kvinnor i Isfahan, centrala Iran, som vid den tiden utsattes för en ström av syraattacker genom organiserade fundamentalistiska gäng anslutna till regimen.

Han gick igen på en hungerstrejk i december 2015 i protest mot hans överföring till ordinarie fångarnas församling.