Växande barnhandel en otalad verklighet i Iran

Det finns många angelägna humanitära frågor i Iran, men en som ofta förbises och är underrapporterad är frågan om barnhandel och barnarbete.

Barnarbete är idag en kritisk fråga i större delar av världen och omfattar andra viktiga frågor som exploatering, människohandel och en grundläggande uppdelning i samhällets grundvalar.

Människohandel och barnarbete har haft en exponentiell ökning i Iran under prästerskapets styre och blir allt vanligare i det iranska samhället.

Enligt rapporter och regimens egna siffror är Iran en de värsta syndarna i världen när det gäller barns rättigheter. Den iranska regimen har inte gjort så mycket för att lösa dessa problem utan tvärtom är i själva verket själv inblandad i människohandel och utnyttjande av barn.

Historiskt låga inkomstnivåer, fattigdom och låg levnadsstandard för familjer med flera barn i Iran har bidragit till att barnen ses som arbetskraft och inkomstkälla för familjer i synnerhet de allra fattigaste itanför storstäder. Regimens befintliga lagar om barnarbete samt bristen på stöd från samhället och obefintligt opinionsbildning för barns rättigheter har skapat ett klimat i iranska samhället där barn är ofta föremål för övergrepp och exploatering.

Enligt färsk statistik är det så många som tre miljoner eller 22% av barn under 18 år i Iran som inte går i skolan. Minst hälften av dessa barn (1.5 miljoner) utnyttjas på något sätt som barnarbetare. Denna oroväckande trend berövar inte bara barn en chans att utvecklas genom utbildning utan vidmakthåller även en cykel av fattigdom och okunnighet. Det lämnar också bakom sig miljontals barn utan framtidsmöjlighet eller frihet vilket skadar samhället för kommande generationer.

En undersökning publicerad av iranska dagstidningen ”shahrvand” på onsdag.

barnarbete