Två homosexuella avrättade i Iran

Prästerskapets regim avrättade två homosexuella unga män under söndagen den tredje mars, rapporterade iranska regimens statliga television (IRIB) på måndag.

Två män 28 respektive 30 år avrättades igår kväll (läs söndagen) i centrala fängelset i staden Rasht, huvudstad för Gilan-provinsen i norra Iran, för att ha gjort sig skyldiga till ”olagliga handlingar”, sade Rahimi, en talesman för regimens rättsväsende i provinsen.

”Olagliga handlingar” är en term som används av prästerskapets regim för att uttrycka homosexuella handlingar. Enligt artiklarna 100 och 110 i den islamiska regimens strafflag straffas homosexualitet, sodomi, mord, äktenskaps- och narkotika brott med döden.

Flera homosexuella personer har avrättats i Iran under senaste året trots att prästerskapets ledare förnekar att det finns några homosexuella i landet. Denna hållning har lett till att regimens ledare förlöjligats inför världssamfundet i internationella sammanhang och konferenser.

Situationen för mänskliga rättigheter har förvärrat dramatisk i Iran under de senaste månaderna. Sedan Rohanis tillträdde i augusti förra året har flera hundra avrättats i Iran vilket är mer än under tidigare hårdföre presidenten Ahmadinejads sista år.