2000 svensk-iranier samlades i Stockholm i protest mot attack mot Iranska flyktingar i Camp Ashraf i Irak

Lördagen den första september 2013 attackerade väpnade irakiska styrkor, under Iraks premiärminister Nouri al-Malikis befäl, en grupp försvarslösa medlemmar tillhörande iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin i Camp Ashraf på en direkt begäran från iranska regimen. 52 lägerinvånare dödades, dussintals skadades allvarligt och sju lägerinvånare har tagits som gisslan. Fyrtio dagar efter attacken har världssamfundet, trots krav från många håll, inte vidtagit några konkreta åtgärder för att garantera gruppens säkerhet och välbefinnande, samtidigt har de sju personerna i gisslan ännu inte frigetts och har enligt uppgifter inlett en hungerstrejk i protest sedan deras bortförande.

De omkring 2000 deltagarna i lördagens demonstration uppmärksammade den allvarliga situationen för de sju Ashraf-gisslan som hålls av irakiska premiärministern, Nouri al-Malikis specialstyrkor i Bagdad och som riskerar att överlämnas till iranska regimen. Deltagarna visade också solidaritet med de hundratals iranier över hela världen som har hungerstrejkat i över 40 dagar i protest mot de sju gisslans godtyckliga frihetsberövande och för deras villkorslösa frigivning. De varnade samtidigt att fortsatt brist på konkreta handlingar från internationella samfundet riskerar livet på oskyldiga asylsökande, vilka enligt FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) har rätt till och bör åtnjuta beskydd under internationell rätt.

”Vi kräver att de ansvariga, i synnerhet USA och FN, att hedra tidigare givna löften till lägerinvånarna i Camp Ashraf, som nu har flyttat till Camp Liberty. De måste nu ta sitt juridiska och moraliska ansvar och offentligt kräva att Iraks regering omedelbart friger de sju Ashraf-gisslan. USA och FN måste dessutom säkra Liberty-invånarnas säkerhet och välbefinnande genom en permanent stationering av FN:s blå hjälmar i Camp Liberty. Sverige bör dessutom agerar för att en oberoende sanningskommission utreder september-attacken i avsikt att ställa de ansvariga inför rätt i internationell domstol”, sade FFFI:s viceordförande, Mojtaba Ghotbi, som hade kommit från Örebro för att delta i lördagens demonstration.

Deltagarna i lördagens demonstration uppmanade dessutom regeringen samt utrikesdepartementet att bryta sin skamliga tystnad och stå upp för de internationella konventioner för försvar av flyktingar och asylsökande som världens länder, däribland Sverige, har kommit överens om och ratificerat. Detta i linje med en resolution Europaparlamentet (EP) antog i Strasbourg i förra veckan som kräver att Irak omedelbart friger de sju Ashraf-gisslan. Svensk-Iranierna uppmanade också regeringen att ta emot och ge asyl till de iranska oppositionsmedlemmar i Camp Liberty som har fått flyktingstatus för att uppmuntra andra EU-länder att trädda fram.

”Vårt budskapet till utrikesministern, Carl Bildt, och biståndsministern, Hillevi Engström, är att det är dags att se över relationerna med Irak och omvärdera biståndet till landet. UD bör sluta skicka iväg miljontals kronor från svenska skattebetalare till Irak om dess regering hellre mördar försvarslösa asylsökande, våra anhöriga och vänner för politiskt stöd från diktaturen i Iran än att fullfölja sina skyldigheter under internationell rätt och internationella konventioner som markerar tydligt att Irak måst garantera säkerhet för de asylsökande invånarna i Camp Liberty”, sade FFFI:s ordförande, Soheila Dashti som också höll ett tal till demonstrationen i Stockholm.

Lars Gustavsson, riksdagsledamot (KD), talade också till demonstrationen via telefon där han uppmanade utrikesminister Carl Bildt att agera för att de sju gisslan från Camp Ashraf ska friges.

Gösta Grönroos från svenska grenen av Friends of a Free Iran (FOFI), betonade i sitt tal att ”samtliga invånare i Camp Liberty och de sju gisslan omfattas av den 4. Geneve-konventionen, och har rätt till skydd och får inte deporteras till länder där de riskerar förföljelse. … Tills dess att alla invånare i Camp Liberty och de sju gisslan har fått skydd i tredje land måste den svenska regeringen utöva påtryckningar på den irakiska regeringen och FN att garantera dessa människor säkerhet.”

”Dessvärre verkar valet av ny president i Iran väckt fåfänga förhoppningar om nya förhandlingar. Och med förhandlingar kommer som vi vet eftergifter, men aldrig från den iranska sidan. Utan att få någonting i utbyte offrar alltså EU och den svenska regeringen den demokratiska motståndsrörelsen. Den svenska grenen av FOFI kräver att den svenska regeringen omedelbart ändrar inställning och går i spetsen för att undvika att ytterligare människoliv går till spillo”, sade Gösta Grönroos med hänvisningen till iranska regimens senaste internationella charmoffensiv.