Irans kandidat: Kvinnans identitet är att vara mamma

kvinnorjalili-235x140Iransk presidentkandidat Saeed Jalili sade att hans nation måste försvara kvinnors rättigheter som mödrar och motstå västerländska nationer tillvägagångssätt där de räknas som ett ”ekonomiskt verktyg”.

”Kvinnors identitetskärna ligger i moderskapet och hennes roll bör definieras inom denna ram, inte i ett ekonomiskt sammanhang”, sade Jalili, som är också Irans chefsförhandlare i atomenergifrågor, inför en kvinnlig publik på ett politiskt möte sent igår.

Jalili, en av de åtta kandidater som godkände av Irans väktarråd, anses vara en av avfavoriterna i junis val.

”Västerländska nationer är förespråkare för individualitet medan islam lägger fokus på familjen, sade Jalili, enligt den statliga nyhetsbyrå Fars.

”Västvärlden menar att samhället ska fungera till sin fulla potential, och eftersom kvinnorna utgör hälften av befolkningen, kan deras arbetskraft inte ignoreras och bör ingå i den ekonomiska cykeln”, sade Jalili.

”Att använda sig av kvinnor som ett objekt och sänka hennes storhet till nivån av en arbetskraft och ekonomiska verktyg är väldigt annorlunda från hur de visas i islam”, tillade Jalili och sade. ”Vi är förespråkarna för kvinnors rättigheter, särskilt i jämförelse med väst”.

Den rådande kvinnosynen bland styrande prästers i Iran är uttrycklig en medeltids syn på kvinnor. I Iran har Kvinnorna varit de främsta offren för prästerskapets envälde under de senaste tre decennierna. De betraktas som en andra klassens medborgare i Irans nuvarande konstitution där lagarna bestäms utifrån prästerskapets medeltida ideologi, säger Soheila Dashti ordförande för Förenade Föreningar för ett Fritt Iran.

Iranska kvinnors är nu på väg att skapa historien om förändringar som med mod och beslutsamhet spelar en avgörande roll i utvecklingen av kvinnans rättigheter inte bara i Iran, utan också i det den islamiska världen, tillade hon.

Omkring 52 procent av iranska universitetsstudenter som tog examen 2009 var kvinnor, enligt data som publiceras av FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Sextioåtta procent av utexaminerade inom vetenskap var kvinnor, säger Paris-baserade Unesco.

Under 2011 svarade kvinnor i Iran för 27 procent av arbetskraften, enlig en rapport publicerad i Teheran Times. Medan kvinnor i den iranska kulturen inte ses vara ansvariga för att bidra till familjens inkomster, i många fall är män i kraft inte längre ensam familjeförsörjare.

Ahmadinejad hävdade också att en kvinnas viktigaste uppgift är ”hemma” och att mammor har en ”förhöjd roll i samhället”. År 2008 föreslog han en plan för att gifta kvinnors arbetsdagar sänkas med två timmar, och genom ytterligare en timme för födelsen av varje barn, med oförändrad lön.