Iran världsetta i avrättningar

Iran innehar världsrekord i avrättningar i förhållande till folkmängden, enlig Amnestys årsrapport för 2012.

Iranska regimen har under det gångna persiska året har avrättat 314 människor, enligt rapport, men det exakta antalet avrättningar i Iran är oklart, eftersom många avrättningar i Iran där avrättningar sker i hemlighet, konstaterar Amnesty.

En rapport från iranska människorättsaktivister visar att mins 587 personer har avrättats i Iran under 2012.

Många av dem som avrättades hade dömts för narkotikabrott, ekonomiska brott, men också för att ha konverterat från islam, sodomi, hädelse och äktenskapsbrott, handlingar som inte ska betraktas som brott överhuvudtaget.

Fem länder står för de flesta av avrättningarna; Kina (tusentals), Iran (314) Irak (129), Saudiarabien (79) och USA (43). Detta är siffror som Amnesty kan bekräfta men sannolikt var det några av länderna framför allt.