FN-rapport om Iran: Systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter

Människorättsaktivister i Iran utsätts för misshandel med batonger, sken hängningar, våldtäkt, sömnbrist, och hot om att familjemedlemmar ska bli våldtagen eller dödas, sade en FN:s utredare för mänskliga rättigheter i Iran i en rapport som släpptes på torsdagen.

FN:s särskilda rapportör om mänskliga rättigheter i Iran, Ahmed Shaheed, sade i en rapport till FN:s generalförsamling att iranska myndigheter ständigt undergrävt pressfrihet, fängslar journalister systematisk och förföljer andra aktivister.

Myndigheterna har nyligen förbjudit inhemska nyhetskanaler från att rapportera om följderna av ekonomiska sanktioner mot den islamiska republiken, sade Shaheed.

FN, USA och EU införde sanktioner mot Iran som vägrar stoppa sitt kärnteknikprogram, ett program som västmakterna och dess allierade misstänker är en del av en större plan för att tillverka kärnvapen. Teheran förnekar anklagelser och säger att dess kärntekniska arbete är för medicin och elproduktion.

Iranska myndigheter har avrättat minst 223 personer under de första sex månaderna i år, de flesta av dem för narkotikabrott. Ett stort antal avrättade dömdes i orättvisa rättegångar. 670 personer avrättades i Iran under 2011, enligt Shaheed.

Rapporten ger en djupt oroande bild över den övergripande situationen för mänskliga fri- och rättigheter i Islamiska republiken Iran. Shaheed, tidigare utrikesminister i Maldiverna, sade att den iranska regeringen inte hade tillåtit honom besöka Iran, men att han hade intervjuat 99 personer, varav tre fjärdedelar berättade om sina förstahandserfarenheter och resten var tillförlitliga källor eller ögonvittnen.

Människorättsförsvarare arresteras och hålls isolerade i isoleringscell under perioder från flera veckor till 36 månader utan åtal eller tillgång till juridiskt biträde, sa Shaheed.

De utsetts för svår fysisk tortyr under förhör i avsikt att tvinga fram bekännelser eller att samla in information om andra människorättsförsvarare och människorättsorganisationer, sade han.

Myndigheterna använder metoder som enligt uppgifter omfattar allvarlig misshandel med batonger och andra föremål, skenhängningar, elchock och faktisk våldtäkt.

Även andra former av psykologisk tortyr förekommer. Sömnbrist, förnekande av mat och/eller vatten samt hot om arrestering, häktning, våldtäkt eller mord på familjemedlemmar. Flera offer rapporterade också om drogande med hallucinogener.

Iran ratificerat internationella konventionen om medborgerliga och politiska fri- och rättigheter 1975, fyra år innan Khomeini kapade iranska folkets revolution mot shahens diktatur för frihet och folkstyre genom att förråda befolkningens förtroende och senare kallade det för en islamisk revolution.