Sverige bör pressa Irak till att bemöta Ashraf-invånarnas senaste initiativ


Den 17 augusti 2012 meddelade Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, i ett uttalande att ”som ett tecken på välvilja kommer den sjätte konvojen av 400 Ashraf-invånare att flytta till Camp Liberty den 23 augusti”.

Invånarna i Camp Ashraf och Liberty, medlemmar av den iranska oppositionen Folkets mojahedin, har visat en mycket konstruktiv anda och stor flexibilitet sedan 2009 för att finna en lånsiktig lösning. Detta trots irakiska regeringens systematiska kränkningar av deras grundläggande rättigheter genom införandet och upprätthållandet av omänskliga restriktioner samt två blodiga attacker.

Ashraf-invånarnas beslutet att flytta en sjätte grupp till Liberty är ännu ett bevis på deras samarbetsvilja och ett modigt steg mot att bryta dagens farliga dödläge.

Dödläget är resultat av irakiska regeringens förtryckande åtgärder mot invånarna i Camp Ashraf och Liberty enligt en bilateral överenskommelse med iranska regimen. Det är också en direkt följd av FN:s ovanliga passivitet på plats i Irak och dess fjäskande för irakiska regeringen där man förbiser Iraks förtryckande åtgärder som syftar till att göra Liberty till ett fängelse för dess invånare.

Representanter för irakiska regeringen har under senaste veckan hotat offentligt med att ta till våld i sitt försök att stänga Camp Ashraf och tvångsförflytta dess invånare. Detta i ett försök att säkra iranska regimens stöd i en tid av inhemsk politisk turbulens i Irak och en trolig missförtroendeomröstning mot Iraks nuvarande premiärminister, Nouri al-Maliki.

Därmed är det oroväckande att även USA och EU har valt en passiv linje inför Iraks ständiga aggressioner och repressiva åtgärder mot invånarna i Ashraf och Liberty. Detta är tyvärr en konsekvens av västvärldens fortsatta tilltro på en skamlig eftergiftspolitik utifrån ständig dialog med den religiösa diktaturen i Iran i hopp om att prästerskapet ska sluta sin illvilliga medling i Irak, stoppa sitt stöd till terroristorganisationer, överge sin jakt på kärnvapen samt omfamna reformer på hemmaplan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.