Iran använder barnsoldater för att undertrycka protester

Den islamiska regimen i Iran använder ”barnsoldater” att undertrycka regerings kritiska demonstrationer, enlig en rapport som publicerades av The Observer på söndagen.  

Internationella kampanjen för mänskliga rättigheter i Iran säger att trupperna är mellan 14 och 16 har beväpnade med batonger, klubbor och pistoler luft och beordrades att attackera demonstranter. Ungdomarna – tydligen rekryterats från landsbygden – utplaceras in i vanliga roller som kravallpolis och omfattar upp till en tredjedel av den totala kraften, enligt vittnen.

En medelålders kvinna, som hon blev attackerad av ungdomarna, rapporterade att några var så unga som 12 och var möjligen prepubertala. De hade landsbygdsdialekter, som angav att de hade kommit in från byar långt från Teheran, sade hon.

Några berättade att de hade lockats av löftet om middagar, Chelo kebab, en av Irans nationella rätter.

”Det är verkligen en kränkning av internationell rätt. Det är inte annorlunda än barnsoldater, vilket är brukligt i många konfliktområden, säger Hadi Ghaemi, kampanjens verkställande direktör. ”De håller på att rekryteras till att vara en del av konflikten och beväpnade för det.”

FN: s konvention om barnets rättigheter ålägger staterna att vidta ”alla tänkbara åtgärder för att säkerställa att personer som inte uppnått 15 års ålder inte deltar direkt i fientligheter”.

Demonstranter som samlades den 1 mars och en vecka senare möttes de av en filt säkerhetsstyrka, som aktivister säger raffinerade metoder som används för att krossa efter valets revolt, då mindre avdelningar av ungdomar användes informellt av hårdföra Basijmilisen. 
 För att läsa rapporten i full text kicka här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.