Amnesty: Iran ökar offentilga avrättningar

Iran har kraftigt ökat användning av offentliga avrättningar, i ett försök att skrämma sina medborgare, säger Amnesty på onsdagen.

Hittills i år har 13 män hängts offentligt, vilket är nästan lika många som under hela 2010. Åtta av hängningarna har ägt rum sedan mitten av april, däri två unga män dömda för en våldtäkt och mord som de anklagas för att ha begått när de var 17 år, sade gruppen för mänskliga rättigheter.

”Det är djupt oroande att trots antagande av ett moratorium för offentliga avrättningar under 2008, försöker de iranska myndigheterna återigen att krämma folket genom sådana agerande som inte bara avhumanisera offret, men brutalisera också dem som bevittnar det , sade Amnestys talesperson Hassiba Hadj Sahraoui.

Iran avrättade minst 252 människor förra året, 14 i det offentliga, säger Amnesty.

Människorättsgrupper har ideligt kritiserat Iran för att den Islamiska republiken har en av de högsta antalet avrättningar i hela världen.

Mord, äktenskapsbrott, våldtäkt, väpnat rån, narkotikahandel är alla belagt med dödsstraff enligt Irans islamiska lag som praktiseras sedan revolutionen 1979.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.