Upproret bryter ut igen i Zahedan, Rask, Galiksh

Demonstranter skanderade ”Död åt Khamenei”, ”Död åt förtryckaren, vare sig det är shahen eller ledaren (Khamenei)”

Fredagen den 27 januari, den 134:e dagen av det landsomfattande upproret, arrangerade tusentals Zahedan-invånare återigen omfattande demonstrationer efter fredagsbönen, trots de oöverträffade dämpande åtgärderna. Demonstranter skanderade: ”Död åt Khamenei, för fan med Khomeini”, ”Död åt den högsta ledaren efter många långa år av brott”, ”Död åt förtryckaren, vare sig det är shahen eller ledaren (Khamenei),” ”Skäms Khamenei, släpp landet”, ”Vi är hungriga, Khamenei är en brottsling”, ”Fattigdom, korruption, höga priser, vidare att störta” och ”Död åt informanten, död åt Basiji, död åt IRGC.”

Demonstranterna bar plakat där det stod: ”Nej till shahens eller prästerskapets diktatur, ja till Demokratiska republiken”, ”Baluchistan, i alla upp- och nedgångar, är tusentals krigares land” och ”Vi vill ha demokrati och jämlikhet.”

De förtryckande styrkorna omringade Makki-moskén och de specialmotoriserade enheterna attackerade demonstranterna och arresterade ett antal av dem.

Sedan i går har IRGC intensifierat säkerheten i Zahedan mer än någonsin genom att upprätta checkpoints vid ingångarna till staden och i hela stadsområdet för att förhindra demonstrationer.

Under tiden arrangerade människor i Rask demonstrationer och skanderade ”Död åt Khamenei” och ”Död åt Basiji.” I staden Galikesh i Golestan-provinsen arrangerade andra sunniter en protestsamling mot husarresteringen av Molavi Mohammad Hossein Gorgij, fredagsböneledaren för Azad Shahr.

I Izeh hölls ceremonin för den 40:e martyrdagen Hossein Saeedi och Mahmoud Ahmadi idag och igår i rad. Stora folkmassor som deltog i ceremonierna skanderade ”Död åt Khamenei”, ”Från Zahedan till Izeh, vårt hemland blöder”, ”Mahmoud Ahmadi, en Bakhtiari (lokal etnisk) krigare” och ”Hussein Saidi, en Bakhtiari-krigare.” De dödades den 20 december 2022 i en attack mot deras bostad, men regimen vägrade att lämna över deras kroppar till deras familjer i rädsla för folks protester.

I går kväll, i stadsdelen Parand i Teheran, ekade parollerna ”Död åt diktatorn” från byggnaderna under ett strömavbrott. I Ahvaz satte de trotsiga ungdomarna eld på en Basij-bas. I Naqadeh attackerade ungdomarna platsen för en av regimens agenter med hjälp av molotovcocktails.

27 januari 2023