Kvinnor politiska Fångar med långa fängelsestraff

Hundratals kvinno politiska fångar i Iransk fängelser, bland dem Maryam Akbari Monfared och Atena Daemi som plötsligt flyttades från kvinnodelen i Evin fängelse i mars till en fängelse i Semnan och Zanjan

Rapporter från kvinnodelen i Evin tyder på att hennes cellkamrater protesterade mot hennes förvisning och ingrep för att förhindra att hon flyttade. Men fängelsevakter brutit in i avdelningen och tog henne ut ur avdelningen med våld.

Maryam Akbari Monfared har suttit i fängelse sedan december 2009 utan en enda dag med permission. Hon har berövats tillgång till medicinsk behandling.

Maryam Akbari Monfared kallades till Evin Courthouse den 10 juni 2020 för att bli arresterad med sina anklagelser i ett nytt ärende som inletts för henne. Men hon deltog inte i utfrågningen eftersom hon inte hade fått en skriftlig kallelse och på grund av Coronavirusutbrottet.

Hennes domstolsförhandling sammankallades den 31 augusti 2020. Hon anklagas för ”ordningsstörning i fängelse” genom att skandera mot regeringslogor på natten till årsdagen för 1979 års revolution den 11 februari. Hon säger att hon bara hade protesterat efter att ha lämnat en sjuk. fånge utan uppsikt för vilken hon berövades sitt besök den 16 februari 2020.

Maryam Akbari Monfared har tre döttrar. Hon arresterades den 31 december 2009 efter det enorma upproret den 27 december det året som skakade regimens pelare. I juni 2010 meddelade den revolutionära domstolen i Teheran en fängelsestraff på 15 år för Moharebeh på den påstådda anklagelsen om ”medlemskap i Folkets Mojahedin-organisation i Iran”, en avgift som fru Akbari aldrig har accepterat. Hon har varit i fängelse utan en enda ledighetsdag sedan den dag hon häktades. Hon lider av sköldkörtelfel och ledreumatism.

Maryam Akbaris syster och bror avrättades under massakern på politiska fångar sommaren 1988. Ytterligare två av hennes bröder avrättades under massavrättningarna i början av 1980-talet.

Atena Daemi fängslad sedan den 26 november 2016, dömd till sju års fängelse. Hon har varit en aktiv kämpe för kvinnors rättigheter och i arbetet mot dödsstraffet.

Amnesty uppmanar myndigheterna att omedelbart frige Atena Daemi eftersom hon fängslats enbart på grund av att fredligt ha utnyttjat sin yttrande- och mötesfrihet. Vi behöver din hjälp för att visa Iran att det här är fel.

Amnesty uppmanar myndigheterna att omedelbart frige Atena Daemi eftersom hon fängslats enbart på grund av att fredligt ha utnyttjat sin yttrande- och mötesfrihet. Vi behöver din hjälp för att visa Iran att det här är fel.