FN väljer Iran till kommissionen för kvinnors rättigheter

Irans fundamentalistiska och kvinnofientliga regim är nu ett av 45 medlemsländerna i FN:s kvinnokommission.

Enligt FN spelar kommissionen en viktig roll för att ”främja kvinnors rättigheter, dokumentera verkligheten i kvinnornas liv över hela världen och utforma globala standarder för jämställdhet och bemyndigande av kvinnor.”

”Iranska regimen har fått in en fot i FN:s kvinnoorgan som ska kämpa för kvinnors rättigheter i världen. Det låter som ett sent aprilskämt”, säger Meranoosh Hadi, talesperson för IKSS, Iranska Kvinnosamfundet i Stockholm

I en hemlig omröstning igår vid FN:s ekonomiska och sociala råd med 54 länder (ECOSOC) valdes iranska regimen med 43 röster till kommissionen för kvinnors rättigheter

ECOSOC gummistämplar vanligtvis nomineringar arrangerade bakom stängda dörrar av regionala grupper, men denna gång krävde USA en omröstning.

Valet av iranska regimen upprör och får kritik

Valet av Iran utlöste upprördhet bland människorättsaktivister.

Oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), uppmanade USA, Kanada och EU att fördöma FN:s val av iranska regimen till FN:s kommission för kvinnors rättigheter för de kommande fyra åren.

”Att prästerskapet i Iran blir invald i FN:s kvinnoorgan är skamligt och en förolämpning mot iranska kvinnor och flickor. Kvinnofientlighet är institutionaliserad i mullornas konstitution. FN:s Iranrapportör säger att regimen fortsätter att behandla kvinnor och flickor som andraklassmedborgare”, skriver Sarvnaz Chitsaz, ordförande för NCRI:s kvinnoutskott, på Twitter och tillägger.

Detta ger iranska regimen ”fria tyglar att ytterligare undertrycka och marginalisera iranska kvinnor.”