Irans ”Brain Drain” rankas först i världen

Iran rangerar först i världen, i hjärnflödet; med cirka 25% av sina utbildade personer som för närvarande bor i utvecklade länder.

Enligt Internationella valutafonden (IMF) har utvandringen av utbildade iranier utomlands ökat anmärkningsvärt; varje år lämnar 150 till 180 tusen människor landet bakom, vilket motsvarar ett stort kapital på 150 miljarder dollar.

I en av dess artiklar. Det här utloppet delar också ett uttalande från en ekonomisk konsult i Europeiska unionen: ”Den skada som den pågående hjärnavloppet har gjort för Irans ekonomi är 300 gånger mer än den skada som kriget med Irak gjorde”.

Det lägger till: ”På grundval av IMF har Iran den högsta graden av hjärnflöde bland 91 länder; från 2003 till 2007 har 180 tusen iranska emigranter varit högkvalificerade, 380 olympiska har varit medaljister och 350 toppstudenter från den nationella universitetsinträdexamen ”.

IMF rapporterar också om mer än 250 tusen iranska ingenjörer och läkare som bor över hela USA nu.

Enligt den officiella statistiken: år 2008 lämnade 15 magisterexamen och 4 doktorandare Iran varje dag; 5475 kandidatexamen lämnade också samma år.

År 2012 flyttade ytterligare 150 tusen studenter utomlands, varav majoriteten var doktorander.

64% av de emigrerande studenterna under de senaste 14 åren har också blivit vinnare av olympiska guldmedaljer.

Varför lämnar ”iranska hjärnor”?

Mahdis Ghorbani, en sociolog som studerar ungdomar, kommenterade i detta avseende:

”Utvandringen av iranska talanger beror på olika frågor, till exempel brist på sysselsättningsmöjligheter, otillräckligt ekonomiskt och psykiskt stöd från tjänstemän, finansiella och administrativa misslyckanden, social ojämlikhet och löneskillnader, bristande kompetens och inkomst, avsaknad av meritokrati, begränsad kulturellt utrymme speciellt för konst, det gamla och statiska utbildningssystemet, brist på arbetssäkerhet och tillfredsställelse speciellt för kvinnor, samt låginkomst för lärare, studenter och fakulteten ”

Ghorbani tillägger: ”Även om iranierna visats av de nämnda problemen, är de mycket attraherade av de många fördelar som utvecklade länder har att erbjuda. till exempel stora anställningsmöjligheter, optimal ekonomisk status, säkerhet och frihet för individer samt samhället, förtroende för en säker framtid och förekomsten av meritokrati ”.