Syraattacker mot kvinnor i Iran skördar sitt första dödsoffer

Vågen av syraattacker mot ”dåligt beslöjade”som betyder ” klädd på ett olämpligt sätt” en anledning för att kunna förtrycka kvinnor, fortsätter i Iran och staden Esfahan. Under helgen har ytterligare tre kvinnor blivit utsatta för denna barbariska attack i staden Esfahan.

Attackeran har dessutom skördat sitt första dödsoffer då en kvinna enligt uppgifter till FFFI ska ha avlidit till följd av allvarliga skador på bröstet sedan hon blivit attackerad med syra. Enligt uppgifter ska två män på en motorcykel kastat syra på kvinnan innan de körde i väg.

Som FFFI kunde rapporterar igår har minst 13 kvinnor blivit utsatta för syraattacker på grund av att de varit ”dåligt beslöjade” under senaste veckorna.

Iranska regimens myndigheter meddelade under måndagen att man har gripit fyra personer misstänka för en rad syraattacker, rapporterade regimens officiella nyhetsbyrå IRNA. Tillkännagivandet kommer samtidigt som attackerna har väckt avsky bland befolkningen och fått allt större uppmärksamhet i internationella medier.

IRNA avslöjar varken de misstänktas identitet eller motiven bakom deras syraattacker.

Prästerskapets riksåklagare Gholam-Hossein Mohseni-Ejei sade till revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars att ”de misstänkta, om de blir fällda, bör få mycket stränga straff som ett budskap till andra potentiella medlemmar av medborgargardet”, utan att fördöma syraattackerna.

Ahmad Shouhani, en ledamot i prästerskapets parlament, avslöjade indirekt att det är prästerskapets ledare som egentligen hetsar till sådana barbariska handlingar. ”Det är inte tillåtet för medborgargardet att upprätthålla den rättsliga klädkoden … varje form av olämpligt klädsel bör straffas enligt lagen och inte individuellt”, sade Shouhani utan att kritisera eller fördöma dessa barbariska handlingar mot oskyldiga kvinnor.

Enligt prästerskapets medeltida konstitution riskerar ”olämpligt beslöjade” kvinnor böter, piskstraff och fängelse.