Kvarvarande Ashraf-invånare lämnade Camp Ashraf

De kvarvarande 42 Ashraf-invånare flyttades på torsdagen till Camp Liberty där 3000 andra medlemmar av oppositionens Folket mojahedin är bosatta.

3100 medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI) tvingades för över ett år sedan till att flytta från deras hem i Camp Ashraf till Camp Liberty, en tidigare amerikansk militärbas nära Bagdads internationella flygplats, som ett första steg för att kunna lämna Irak för tredje länder.

En kärna av omkring 100 medlemmar hade stannat kvar för att skydda och sälja organisationens kvarvarande egendom.

Natten mot söndagen den första september attackerade irakiska väpnade styrkor, under irakiska premiärministern Nouri al-Malikis befäl, Camp Ashraf.  52 av lägerinvånare dödades, dussintals skadades flera allvarligt och sju andra tillfångatogs.

”Efter sex dagar av intensiva förhandlingar med FN och amerikanska myndigheter samt deras försäkringar om lägerinvånarnas skydd och säkerhet i synnrhet löften om att deras egendomar ska skyddas, gick Ashraf-invånarna med på att flytta Camp Lybery”, skriver Iranska nationella motståndsrådet i ett uttalande.

Hittills har totalt 198 av lägerinvånare flyttat utomlands, de flesta till Albanien.

Amerikanska utrikesdepartementet välkomnade flytten i ett uttalande på onsdagen och uppmanade Iraks regering att vidta omedelbara åtgärder för att förbättra säkerheten i Camp Liberty.