FN: Iran trappar upp arresteringar, tortyr och avrättningar

Iranska regimen ökar antalet avrättningar av fångar inklusive ungdomar samt intensifierar arresteringar av oliktänkande som ofta torteras i fängelser, ibland till döds, rapporterade FN på torsdagen.

I två rapporter från Genève, uttryckte FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och FN:s särskilda utredare för mänskliga rättigheter i Iran, Ahmed Shaheed, oro över vad de kallade en påtaglig ökning och vanlig förekommande samt allvarliga missförhållanden i Iran.

”Generalsekreteraren är djupt oroad över rapporter om allt fler avrättningar, bland annat av ungdomsbrottslingar, offentliga avrättningar, amputations- och spöstraff, godtyckliga arresteringar och fängslanden, orättvisa rättegångar, tortyr och misshandel, samt stränga restriktioner riktade mot mediearbetare, människorättsförsvarare, advokater, oppositionens och religiösa minoriteters aktiviteter”, enligt Bans rapport.

Den Islamiska republiken, som är under ekonomiska sanktioner för sitt omtvistade kärnenergiprogram, har underlåtit att undersöka de ”utbredda och systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter”, sade Shaheed i sin rapport.

Han kallade för ”omedelbart och ovillkorligt frisläppande” av fängslade förespråkare för mänskliga rättigheter, journalister och advokater.

Shaheed sade att oppositionsledarna Mehdi Karoubi och Mir Hossein Mousavi, som är under husarrest, är bland hundratals politiska fångar som hålls för att ha utövat sin rätt till yttrandefrihet under protester över påstådda fusk i omvalet av president Mahmoud Ahmadinejad i 2009.

Dussintals journalister, bloggare och aktivister har arresterats under de senaste månaderna, säger Shaheed.

I ett fall som blev till en internationell skandal, greps bloggaren Sattar Beheshti i oktober förra året efter att ha fått dödshot. Han dog några dagar senare i iranska regimens fängelse under tortyr.

Efter massiva påtryckningar från internationella samfundet och åtskilliga fördömanden bekräftade iranska regimens rättsväsende att de så kallade myndigheterna har gripit sju personer som misstänks för inblandning i hans död. En tjänsteman inom regimens rättsväsende sade att en rättsmedicinsk undersökning hade hittat blåmärken på bloggarens kropp.

Tortyr med trubbiga instrument, inklusive batonger, samt våldtäkt och elektriska stötar har rapporterats i Iran, sade Shaheed.

Avrättningar av ungdomar

Irans myndigheter måste stoppa dödsstraff för minderåriga vilket är förbjudet enligt folkrätten, sade båda rapporterna.

Shaheed kritiserade även den dramatiska ökningen av antalet avrättningar i Iran och användningen av dödsstraff för brott som inte uppfyller internationella normer för de mest allvarliga brotten. ”Detta inkluderar alkoholkonsumtion, äktenskapsbrott och narkotikahandel”, sade han.

”Irans engagemang för skyddet och främjandet av de mänskliga rättigheterna står fast … Det finns gott om bevis som indikerar mitt lands åtagande i civila, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter ”, sade iranska regimens vice utrikesminister Mohammad Mahdi Akhondzadeh i absurda kommentarer till FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève på torsdagen utan att hänvisa till rapporterna.

Shaheed, tidigare utrikesminister i Maldiverna, har inte tillåtits besöka Iran. Hans senaste rapport bygger på 169 intervjuer med personer i och utanför den Islamiska republiken.

Teheranregimen tillkännagav cirka 297 avrättningar i förra året men den verkliga siffran var närmare 500, sade Ahmad Shaheed.

Narkotikarelaterade brott utgör 80 procent av avrättningar och smugglare nekas rätten till att överklaga dödsstraffet, sade Ban Ki-moon.

”Det har skett en dramatisk ökning i antalet offentliga avrättningar i Iran”, sade han. De flesta offentliga avrättningar ägde rum i gryningen framför publik, skriver Reuters.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter Bankgiro: 5570-3144

Smärtsam mordet av Mahsa Amini, den 22-årig kvinna

Niloofar Hamedi som avslöjade Mahsas död, arresterad

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

 

 No to execution 

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Categories