Kvinna dör i våldsamt gräl över beslöja i Iran

En kvinnlig turist i trädgården Shazdeh Mahan i Kerman, Iran, miste livet under ett bråk om observation av Hijab-regeln. Offret, Kolsum Oftadehpour, var 59 år. Hon hade genomgått en öppen hjärtoperation.

Basij-agenter var inblandade i bråket och situationen eskalerade snabbt, med folk som kastade sten mot agenternas buss. Enligt de statliga medierna hade Basij-agenterna varnat några besökare om den obligatoriska hijabregeln innan sammandrabbningen inträffade.

Oftadehpours familj har dock lämnat ny information som har belyst händelsen.

En medlem av hennes familj sa att en grupp Basij-agenter som hade återvänt efter att ha besökt graven till Qassem Soleimani, befälhavaren för terroristen Quds Force som dödades 2020, trakasserade och förolämpade dem. Dessa Basij-agenter hade varnat Oftadehpours familj att observera hijab och använde vulgärt språk, vilket ledde till bråket.