Den politiska fången Maryam Akbari Monfared skriver om sitt stöd för Irans uppror

Medan människor över hela världen firade nyårsafton, markerade Maryam Akbari Monfared det 13:e året av hennes fängelse i den iranska regimens fängelsehålor. Hon beskrev regimens fängelser som ”helveteslika” i ett brev som publicerades av media.

Akbari Monfared, trebarnsmamman, greps den 29 december 2009, anklagad för att ha varit en anhängare av People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK). Hon fördes till Evin-fängelset mitt i natten, utan en arresteringsorder, och under förevändning att ge förklaringar.

”Utan att ge mig en chans att säga hejdå till mina nära och kära, tog de mig till Evin-fängelset för att ge några förklaringar och gav det löjliga löftet att ’du kommer att återvända till dina barn på morgonen'”, skrev Akbari Monfared. ”Den 29 december 2022 har det gått tretton år sedan jag separerades från min 4-åriga Sarah och mina två 12-åriga döttrar den vinter midnatten.”

Sedan hennes arrestering har hon inte haft en enda dag permission och har varit utsatt för ständig tortyr och press, inklusive avslag på akut medicinsk behandling.

”Det här är inte en berättelse på 4 000 sidor, utan den rena verkligheten i ett liv under dominans av fascister som påtvingade oss det medan vi vägrade att ge efter”, skrev Akbari Monfared. ”På den här sidan av barerna, i den mörka öknen av tortyr och förtryck, så långt man kan se – även där man inte kan se – finns det bara elakhet och brutalitet.”

I sitt brev uttryckte Maryam Akbari Monfared sitt stöd för de rikstäckande protesterna som har pågått i Iran sedan den 16 september, då regimens säkerhetsstyrkor mördade Mahsa Amini, en 23-årig kvinna som greps anklagad för att ha kränkt regimens förtryckare. hijab regler. Protesterna har förvandlats till ett fullfjädrat uppror som kräver att regimen ska störtas i sin helhet.

”Till mina döttrar och söner, som är tappert på gatan… Jag säger: om du blir arresterad, lita inte ens ett dugg på förhörsledarna”, skrev Akbari Monfared. ”Till de sörjande familjerna… Jag säger att jag också delar deras sorg. Jag håller deras händer härifrån och står axel vid axel med dem, starkare än tidigare, för rättvisa. Med nyheten om varje protest och varje uppror, och med gnistor från denna upproriska låga, fylls hjärtat hos kvinnor vars enda hopp om frihet är att slå sönder dessa järnportar av hopp.”

Tre av Akbari Monfareds bröder och en syster avrättades av mullornas regim. Alireza Akbari, en MEK-medlem, avrättades 1981. Gholamreza Akbari, också medlem i MEK, mördades under tortyr 1985. MEK-medlemmarna Abdulreza och Roghiyeh Akbari avrättades under massakern 1988 på mer än 30 000 politiska fångar. Massakern övervakades av Ebrahim Raisi, regimens nuvarande president.

Akbari Monfared är en av många iranska politiska fångar som sitter bakom lås och bom eftersom de är släktingar till MEK-medlemmar. Den iranska regimen har en nolltolerans politik för allt stöd eller kopplingar till MEK. Den förföljer ständigt MEK-släktingar och har hittills avrättat mer än 120 000 medlemmar och anhängare av Irans största oppositionsgrupp.