Irans offentliga protester mot avrättningen av Mohsen Shekari som uppror börjar på 85:e dagen

Den regim som styr Iran, i sina ansträngningar att sätta stopp för det iranska folkets pågående landsomfattande uppror, avrättade Mohsen Shekari i går för ”brottet” att blockera en väg i landets huvudstad. Medan mullorna försökte installera rädsla i landets återhållsamma befolkning, gick iranska demonstranter ut på gatorna än en gång i olika städer, inte bara för att fördöma den fruktansvärda avrättningen av en demonstrant, utan också för att fortsätta sin uppmaning till ett slut på mullornas regim.

Det internationella samfundet, inklusive regeringarna i USA, Storbritannien, Tyskland, tillsammans med Amnesty International och andra globala människorättsorganisationer, har fördömt detta avskyvärda brott. Uppmaningarna att hålla mullornas regim ansvarig eskalerar och det är hög tid att ord ger meningsfulla handlingar mot Teherans härskare.

Tidiga rapporter inifrån Iran tyder på att köpmän och butiksägare i staden Sanandaj, huvudstaden i Kurdistan provinsen, på fredagsmorgonen fortsätter sin generalstrejk.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 280 städer. Över 700 människor har dödats och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor. Hittills namnen på 565 dödade demonstranter har publicerats.

Irans regim sade på torsdagen att den avrättade den 23-årige Mohsen Shekari, en fånge som dömts för ett brott som påstås ha begåtts under det pågående rikstäckande upproret, det första dödsstraffet av detta slag som utfördes av mullornas så kallade rättsväsende. Regimens nyhetsbyrå Mizan, knuten till rättsväsendet, rapporterade avrättningen och anklagade mannen för att ha blockerat en gata och attackerat en säkerhetsstyrka med en machete i Teheran.

Denna avrättning kommer eftersom andra fångar också står inför avrättning för sin inblandning i protesterna. Aktivister varnar för att andra också kan dödas eftersom minst ett dussin personer hittills har fått dödsdomar för sin inblandning i demonstrationerna.

På fredagen höll folket i provinsen Sistan och Baluchestan protestmöten mot regimen efter fredagsbönen, vilket har blivit normen de senaste månaderna. Protestmötena ägde rum trots kraftiga säkerhetsåtgärder från regimens myndigheter, inklusive utsändningen av en stor styrka till provinsen på torsdagen. Protester rapporterades i Zahedan, Khash och Pishin.

Demonstranterna fördömde avrättningen av Mohsen Shekari och krävde störtandet av regimen, kallade Khamenei en ”skamfläck” och lovade att hämnas de hundratals demonstranter som dödades av säkerhetsstyrkor under det landsomfattande upproret. ”Jag kommer att döda dem som dödade min bror!” och ”Död åt Basij och IRGC!” demonstranterna skanderade. Demonstranterna krävde att de tusentals demonstranter som har arresterats under de senaste månaderna, av vilka många är under hot om att avrättas, ska släppas.

Demonstranter visade också nationell solidaritet över Irans etniciteter genom att hålla skyltar där det stod ”Kurder, Baluch, araber, azerier är alla bröder!” Detta går emot regimens mångåriga kampanj för att försöka så splittring över etniska och religiösa gränser. Irans folk är idag förenade i ett mål: att störta mullornas styre.

Som svar på den brutala avrättningen av Mohsen Shekari höll invånarna i Teherans Sattarkhan-distrikt ett stort protestmöte på natten och skanderade slagord mot regimen och dess ledare. Demonstranterna marscherade på gatorna trots säkerhetsåtgärder och ropade: ”Död åt Khamenei!” hänvisar till regimens högsta ledare Ali Khamenei och ”Död åt diktatorn!” ”Jag kommer att döda dem som dödade min bror!” och ”Vi vill inte ha en barnmördarregim!”

På torsdagsmorgonen gick butiksägare i städerna Sanandaj i Kurdistanprovinsen, Ravansar i Kermanshahprovinsen och Najafabad i Isfahanprovinsen ut på gatorna och protesterade mot sina lokala myndigheters beslut att stänga butikerna för dem som deltog i de senaste tredagarsstrejkerna i solidaritet med den pågående iranska revolutionen.

I Sanandaj sågs familj och vänner samlas under de tidiga morgontimmarna på torsdagen för att begrava Hooman Abdullahi, en lokal som dödades av regimens säkerhetsstyrkor i de senaste protesterna. Begravningen hölls under snäva säkerhetsförhållanden eftersom myndigheterna hade skickat ut många enheter till platsen för att förhindra antiregimprotester. Tecken på pellets skjutningar och brutna ben var tydliga på hans kropp, enligt ögonvittnen.

På torsdagen i Washington, DC, stod Organisationen för iranska amerikanska gemenskaper värd för en senatens briefing till stöd för upproret i Iran för en sekulär, demokratisk och icke-kärnvapenrepublik Iran. Högt uppsatta medlemmar av den amerikanska senaten, inklusive senator Robert Menendez, ordförande för senatens utrikesutskott, och senator Lindsey Graham, rankad medlem av budgetkommittén, talade till kvällen med sitt stöd för det iranska folkets pågående protester och revolution.

Andra talare vid detta evenemang var senator Thom Tillis, senator Jeanne Shaheen, senator John Boozman, senator Alex Padilla, senator Cory Booker, senator Roy Blunt och tidigare senator Joseph Lieberman tillsammans med ambassadör Marc Ginsberg.

Den iranska oppositionskoalitionen NCRI:s tillträdande presidenten talade också till OIAC-senatens briefing om det iranska upproret, och hyllade det iranska folket för deras tapperhet i de pågående antiregimprotesterna och fördömde avrättningen av Mohsen Shekari av mullornas regim på torsdagsmorgonen.

”För störtandet av regimen förlitar sig det iranska folket och motståndsrörelsen bara på sina egna uppoffringar och uppror. Det är dags för den amerikanska senaten att erkänna det iranska folkets kamp för att störta regimen och iranska ungdomars legitima rätt att bekämpa IRGC, betonade NCRI:s tillträdande president.

”Den fängslade demonstranten Mohsen Shekari, 23, avrättades på Khameneis order, vilket visar regimens rädsla inför Irans revolution och utsikten att störtas. Detta onda brott kommer att underblåsa människors ilska. Modiga ungdomar och demonstranter kommer inte att förbli tysta. Jag uppmanar FN, EU, medlemsstaterna och människorättsförsvarare att starkt fördöma Shekaris avrättning och vidta effektiva och praktiska åtgärder mot den religiösa fascismen som styr Iran för att stoppa avrättningarna i Iran. Tystnad och passivitet trampar på mänskliga rättigheter. Politiska förbindelser och diplomatiskt engagemang med en regim som förlitar sig på avrättningar för att bevara sitt styre är oförsvarliga. Regimens ambassader måste stängas och dess diplomater och IRGC-MOIS-agenter utvisas”, förklarade fru Rajavi.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter Bankgiro: 5570-3144

Donation


Smärtsam mordet av Mahsa Amini, den 22-årig kvinna

Niloofar Hamedi som avslöjade Mahsas död, arresterad

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

 

 No to execution 

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Categories