Irans uppror träder in på 84:e dagen då regimen avrättade den första demonstranten

Irans rikstäckande uppror går in på sin 84:e dag på torsdagen efter massiva rikstäckande protester som markerar landets årliga studentdag som såg stora oroligheter i Teheran, Mashhad och dussintals andra städer och städer i hela Iran.

Butiksägare i minst 80 städer strejkade och dussintals universitet och skolor över hela landet såg sina elever bojkotta deras klasser. Människor i hela Iran var inblandade i en omfattande tredagars kamp som inkluderade protester mot regimen, demonstrationer, sammankomster, demonstrationer och marscher.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 280 städer. Över 700 människor har dödats och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor. Namnen på 565 dödade demonstranter har publicerats.

På torsdagsmorgonen gick butiksägare i städerna Sanandaj i Kurdistan provinsen, Ravansar i Kermanshahprovinsen och Najafabad i Isfahan provinsen ut på gatorna och protesterade mot sina lokala myndigheters beslut att stänga butikerna för dem som deltog i de senaste tredagars strejkerna i solidaritet med den pågående iranska revolutionen.

I Sanandaj sågs familj och vänner samlas under de tidiga morgontimmarna idag för att begrava Hooman Abdullahi, en lokal som dödades av regimens säkerhetsstyrkor i de senaste protesterna. Begravningen hölls under snäva säkerhetsförhållanden eftersom myndigheterna hade skickat ut många enheter till platsen för att förhindra antiregimprotester. Tecken på pellets skjutningar och brutna ben var tydliga på hans kropp, enligt ögonvittnen.

Irans regim sade på torsdagen att den avrättade den 22-årige Mohsen Shekari, en fånge som dömts för ett brott som påstås ha begåtts under det pågående rikstäckande upproret, det första dödsstraffet av detta slag som utfördes av mullornas så kallade rättsväsende. Regimens nyhetsbyrå Mizan, knuten till rättsväsendet, rapporterade avrättningen och anklagade mannen för att ha blockerat en gata och attackerat en säkerhetsstyrka i Teheran.

Avrättningen kommer eftersom andra fångar också står inför avrättning för sin inblandning i protesterna. Aktivister varnar för att även andra kan dödas eftersom minst ett dussin personer hittills har fått dödsstraff för sin inblandning i demonstrationerna.

I Arak samlades en stor folkmassa för att markera den 40:e dagen av mordet på Mehrshad Shahidi. Mehrshad var en av hundratals ungdomar som dödades kallblodigt av säkerhetsstyrkor. Regimens förtryckande styrkor attackerade folket som försökte dem från att hålla deras demonstration. Som svar gjorde folket motstånd mot regimens säkerhetsstyrkor och skanderade slagord mot Khamenei och uppmanade till störtandet av mullornas styre. Videor visar helikoptrar som flyger över Arak för att skrämma människorna och kontrollera situationen.

På onsdagen indikerade rapporter att lokalbefolkningen i Teheran, Karaj, Javanrud, Kermanshah, Marivan, Mahabad och många andra städer och städer strejkade och stängde sina butiker i solidaritet med den fortsatta revolutionen mot mullorna. Studenter vid olika universitet i Teheran, Ahvaz, Rasht och andra bojkottar sina klasser hela dagen i solidaritet med det nationella upproret. Den iranska regimens president Ebrahim Raisi besökte Teherans universitet där han mötte protester under sina uttalanden medan det var uppenbart att endast handplockade individer släpptes in i sessionen.

Studenter vid Amir Kabir-universitetet i Teheran uppmärksammade landets studentdag genom att lansera protester och skandera anti-regimens paroller, inklusive ”Död åt diktatorn!” Trots tunga säkerhetsåtgärder kunde de protesterande studenterna passera genom linjerna för campus säkerhet och Basij-enheter och nå universitets huvud portar.

Myndigheterna går långt för att förhindra studenter från att utöka sina protester till stadens gator där lokalbefolkningen kan ansluta sig till deras led och utgöra allvarliga säkerhetshot för mullornas regim. Liknande protester rapporteras vid olika universitet i landets huvudstad, inklusive Khajeh Nasir Toosi University, Allameh Tabataba’i University, Teheran University, Ferdowsi University i staden Mashhad i nordöstra Iran och andra.

Rapporter visade på attacker från regimens Basij-enheter och campussäkerhet vid olika universitet mot studenter som höll antiregimmöten för att markera landets studentdag. Detta inkluderade Mashhads Ferdowsi-universitet, huvudstadens Teheran- och Amir Kabir-universitet och andra.

Studenter över hela landet sågs skandera en mängd olika anti-regimens paroller, inklusive ”Död åt Khamenei!” ”Död åt diktatorn!” ”Elever kommer aldrig att leva i skändning!” De har också setts skandera ”Med eller utan hijab, vi är på väg mot en revolution!” i ännu ett tecken från det iranska folket själva att denna rörelse går långt bortom kvinnors rättigheter och strävar efter att störta regimen i dess helhet.

Lokalbefolkningen i staden Eslamshahr i Teheran provinsen lanserade ett attack mål en stor LED-skärm som användes för att sända regims propaganda.

Protesterna på Irans studentdag fortsatte in på natten på onsdagen. I Teheran var det protestmöten på flera platser, inklusive City Theatre Metro Station och Towhid Square. En stor folkmassa begav sig mot Azadi-torget trots kraftiga säkerhetsåtgärder från regimen för att förhindra protestmöten. Demonstranter fortsatte sitt möte och skanderade paroller mot regimen, inklusive ”Död åt Khamenei!”

I Ardakan, Yazd-provinsen, samlades en stor folkmassa och höll protestmöten och drabbade samman med säkerhetsstyrkor som hade skickats ut för att förhindra demonstrationer. Liknande möten hölls i Karaj och Najafabad. I Mashhad satte demonstranter eld på en regimpropagandaskylt.

På onsdagskvällen sågs människor i olika delar av Teheran gå ut på gatorna och skandera anti-regimens paroller, inklusive ”Död åt Khamenei!” och ”Död åt diktatorn!”

En stor skara människor rapporteras på väg mot huvudstadens berömda Azadi (Frihet)-torg för att fortsätta sina demonstrationer. Myndigheterna förde desperat säkerhetsstyrkor till området för att förhindra alla typer av anti-regim protestsamlingar.

Liknande protester rapporteras i Najafabad i Isfahanprovinsen och Yazd och Ardakan i Yazdprovinsen.

Den iranska oppositionskoalitionen NCRI hyllade det iranska folket för deras modiga protester mot regimen på studentdagen och butiksägare för att de står fast inför regimens förtryckande åtgärder.

”Jag hyllar de modiga universitetsstudenter som reste sig idag över hela Iran trots brutala attacker och massiva arresteringar av repressiva styrkor. Med ramsor om ’Död åt Khamenei!’ strävar de efter de kriminella mullornas störtande, sade hon.

”Den tredje dagen av strejk från Irans basar handlare och affärsmän i de flesta provinser, i takt med de landsomfattande studentprotesterna och nattliga protesterna i olika distrikt i Teheran och andra städer, indikerar att det iranska folkets starka vilja kommer att övervinna den hänsynslösa IRGC”.

Protesterna i Iran började efter Mahsa Aminis död. Mahsa (Zhina) Amini, en 22-årig kvinna från staden Saqqez i Kurdistanprovinsen, västra Iran, som reste till Teheran med sin familj, greps tisdagen den 13 september vid infarten till Haqqani Highway av regimens så kallad ”Guidance Patrol” och överförs till byrån ”Moral Security”.

Hon misshandlades brutalt av moralpolisen och dog av sina sår på ett sjukhus i Teheran den 16 september. Händelsen utlöste protester som snabbt spred sig över Iran och återuppväckte folkets önskan att störta regimen.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter Bankgiro: 5570-3144

Donation


Smärtsam mordet av Mahsa Amini, den 22-årig kvinna

Niloofar Hamedi som avslöjade Mahsas död, arresterad

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

 

 No to execution 

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Categories