Upproret i Iran markerar 78:e dagen då baluchis skanderar ”Död åt Khamenei!”

De rikstäckande protesterna i Iran fortsätter på fredagen, vilket markerar den 78:e dagen av det folkliga upproret mot mullornas regim. Demonstranter i olika städer i Sistan & Baluchestan-provinsen har gått ut på gatorna efter dagens massböner och börjat skandera slagord mot mullornas regim.

I samband med dessa demonstrationer strejkar lastbilschaufförer över hela landet och inom olika industrisektorer, vilket ger ett meningsfullt slag mot mullornas grepp om landets ekonomi. Regimens styrande tjänstemän är oroade över den resulterande sociala oro som kan antändas när människor från alla samhällsskikt börjar höja sina krav.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 277 städer. Över 680 människor har dödats och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor. Namnen på 555 dödade demonstranter har publicerats.

Reports on Friday morning indicate authorities are taking extensive security measures in the cities of Sistan & Baluchestan Province, including flying military helicopters over various cities such as Chabahar, and increasing security patrols in the streets of the city of Nokabad.

Despite these developments, people in the city of Iranshahr began protesting and chanting “Death to the dictator!” in reference to regime Supreme Leader Ali Khamenei.

Stora protester rapporterades också i Zahedan, där en stor folkmassa samlades och skanderade anti-regimens slagord, inklusive ”Död åt Khamenei!” ”Död åt diktatorn!” Demonstranterna lovade också att hämnas de många människor som dödades av regimens säkerhetsstyrkor under de rikstäckande protesterna och skanderade, ”Jag kommer att döda de som dödade min bror!” Demonstranterna uttryckte också solidaritet med folket i Irans kurdiska regioner, som brutalt har förtryckts av regimen under de senaste veckorna, ”Kurder och Baluch är bröder, de föraktar den högsta ledaren”, skanderade demonstranterna.

Under protesterna öppnade regimens säkerhetsstyrkor eld mot demonstranter i Zahedan, men demonstranterna gjorde motstånd och fortsatte sina demonstrationer.

Protester ägde också rum i Nokabad, Iranshahr och Chabahar. Videor från Nokabad visar säkerhetsstyrkor som öppnar eld mot demonstranter. I Iranshahr och Chabahar skanderade ”Död åt diktatorn!” och ”Död åt Khamenei!”

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter Bankgiro: 5570-3144

Donation


Smärtsam mordet av Mahsa Amini, den 22-årig kvinna

Niloofar Hamedi som avslöjade Mahsas död, arresterad

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

 

 No to execution 

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Categories