Irans protester fortsätter när människor firar förlusten av mullornas lag i fotbolls-VM 2022

Irans landsomfattande uppror markerar sin 76:e dag på onsdagen med lastbilschaufförer över hela landet som står på sitt och fortsätter sin landsomfattande strejk mot mullornas regim. Aktivister i många städer rapporterar att lokala lastbilschaufförer ansluter sig till kampanjen mot regimen med vetskap om vilken inverkan deras rörelse har på regimen. Människor i olika städer fortsätter sina protester med nattmöten och andra åtgärder för att uttrycka sitt hat mot mullornas regim.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 277 städer. Över 680 människor har dödats och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor. Namnen på 541 dödade demonstranter har publicerats

På tisdagskvällen gick människor i dussintals städer ut på gatorna för att fira förlusten av regimens fotbollslag mot USA i VM 2022 i Qatar. Det iranska folket har firat på grund av det faktum att de inte betraktar fotbollslaget som sitt landslag, utan snarare ett lag som representerar den iranska regimens högsta ledare Ali Khamenei och mullornas regim.

Människor i olika delar av Teheran sågs också skandera anti-regimens paroller, inklusive ”Mullahs måste gå vilse!” ”Vi kommer inte att ha ett land så länge mullorna är vid makten!” ”Så många år av brott! Död åt mullornas regim!”

I flera städer höll medborgare sorgceremonier för demonstranter som mördats av säkerhetsstyrkor de senaste dagarna. I Mahabad samlades en stor grupp människor för protestmöten vid en sorgceremoni för Shuresh Niknam, dödad av säkerhetsstyrkor för tre dagar sedan. I Bandar-e Anzali samlades människor vid begravningen av Mehran Samak, en civil person som dödades i går kväll av regimens säkerhetsstyrkor. På begravningen skanderade folket anti-regimens paroller, inklusive ”Död åt diktatorn!”

Städer i många delar av Iran bevittnar oftare demonstranter som använder molotovcocktails i ett eskalerande antal attacker mot mullornas regim och deras intressen. Detta inkluderar att rikta in sig på medlemmar och befälhavare av regimens säkerhetsstyrkor och attacker mot platser i Basij, en paramilitär styrka som är ansluten till revolutionsgardet (IRGC); centra som används av mullorna för att främja regimens ideologi om hat, kvinnohat och fundamentalism; kontor för lokala Khamenei-representanter; och lokala kontor för medlemmar av regimens Majlis (parlament) i olika städer och städer.

På onsdagsmorgonen visade en videorapport från nordvästra Iran att Jolfa-Maran-vägen är helt tom på alla lastbilar eftersom lastbilschaufförer i detta område och över hela landet fortsätter sin strejk. En annan rapport från Isfahan, centrala Iran, indikerar att lokala anställda vid vatten- och avloppsdepartementet har strejkat för att söka svar på sina sedan länge upphöjda krav.

I Mashhad och Firuzkhuh fortsatte lastbilschaufförerna sina strejker i solidaritet med rikstäckande protester. Och i Teheran slutade de anställda på Raja New Industrial Company att arbeta och höll protestmöten.

På onsdagsmorgonen visade en video rapport från nordvästra Iran att Jolfa-Maran-vägen är helt tom på alla lastbilar eftersom lastbilschaufförer i detta område och över hela landet fortsätter sin strejk. En annan rapport från Isfahan, centrala Iran, indikerar att lokala anställda vid vatten- och avlopps departementet har strejkat för att söka svar på sina sedan länge upphöjda krav.

I Mashhad och Firuzkhuh fortsatte lastbilschaufförerna sina strejker i solidaritet med rikstäckande protester. Och i Teheran slutade de anställda på Raja New Industrial Company att arbeta och höll protestmöten.

Sjuksköterskor på Khomeini-sjukhuset i huvudstaden Teheran höll också en protestsamling för att söka svar från regimtjänstemän angående deras sedan länge upphöjda krav. Sjuksköterskor på Isfahans universitetssjukhus Al-Zahra inledde också ett protestmöte idag.

I Hormozgan-provinsen, södra Iran, gick arbetare från Maad Koush Steel Company i strejk när en annan sektor av landets industri anslöt sig till den rikstäckande rörelsen. Andra rapporter från Sanandaj visar att skolbarn har setts sätta upp vägspärrar genom att tömma soptunnor för att sätta eld på soporna.

Protesterna i Iran började efter Mahsa Aminis död. Mahsa (Zhina) Amini, en 22-årig kvinna från staden Saqqez i Kurdistan provinsen, västra Iran, som reste till Teheran med sin familj, greps tisdagen den 13 september vid infarten till Haqqani Highway av regimens så kallad ”Guidance Patrol” och överförs till byrån ”Moral Security”.

Hon misshandlades brutalt av moral polisen och dog av sina sår på ett sjukhus i Teheran den 16 september. Händelsen utlöste protester som snabbt spred sig över Iran och återuppväckte folkets önskan att störta regimen.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter Bankgiro: 5570-3144

Donation


Smärtsam mordet av Mahsa Amini, den 22-årig kvinna

Niloofar Hamedi som avslöjade Mahsas död, arresterad

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

 

 No to execution 

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Categories