Iran ser protesterna fortsätta in på 65:e dagen när revolutionen växlar till ny utrustning

Irans rikstäckande uppror markerar sin 65:e dag på lördag då landet ser alla sammankomster snabbt utvecklas till anti-regimens protester. Begravningar och minnesceremonier hölls i många städer på fredagen för demonstranter som dödades av regimens säkerhetsstyrkor under det pågående upproret. Folkmassor som deltar i dessa stora sammankomster, ibland i tusental, börjar skandera anti-regimens slagord och riktar sig specifikt mot regimens högsta ledare Ali Khamenei.

Demonstranter har också ständigt riktat sig mot Khameneis lokala representanters kontor i städer och tätorter, så kallade ”seminarier” som används av regimen för att sprida deras ideologi om hat, kvinnohat och fundamentalism, lokala kontor för medlemmar av regimens Majlis (parlament) , platser för revolutionsgardet (IRGC) och den paramilitära Basij, och attackerar säkerhetsenheter och tvingar dem att fly medan de eldar på sina fordon och motorcyklar. Säkerhetsbyggnader i många städer över hela landet, särskilt i kurdiska områden, har stormats av demonstranter och fallit i lokalbefolkningens händer.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 231 städer. Över 600 människor har dödats och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor. Namnen på 466 dödade demonstranter har publicerats.

På lördagen strejkade köpmän i många städer i Iran återigen i solidaritet med landets rikstäckande uppror mot mullornas regim. Aktivister i städerna Zahedan och Iranshahr i Sistan & Baluchestan-provinsen, Sanandaj, Tabriz, Teheran och Shahin Dej var bland de första att rapportera och tillhandahålla bilder av sådana strejker.

I den vilsamma staden Mahabad i västra Azerbajdzjan-provinsen i nordvästra Iran deltog en stor skara lokalbefolkning i begravningsceremonin för Kamal Ahmadpour som dödades i går av regimens säkerhetsstyrkor. Protesterna mot regimen fortsätter i denna stad och rapporter från staden Divandarreh i Kurdistanprovinsen tyder på att lokalbefolkningen har satt eld på Khameneis lokala representants kontor. I Piranshahr höll lokalbefolkningen protestmöten och drabbade samman med säkerhetsstyrkor som skickades ut för att undertrycka dem.

I Zahedan rapporterar lokala aktivister att demonstranter etablerar kontroll över sina gator med vägspärrar och bränder.

Studenter vid Shiraz-universitetet samlades utanför Kharazmi-biblioteket och protesterade mot myndigheternas beslut att skicka särskilda anti-upploppsenheter till deras campus. De sågs skandera ”Frihet! Frihet! Frihet!” som har blivit en kännetecknande slogan för den pågående iranska revolutionen.

Liknande protester och klass bojkotter från studenter har rapporterats från Teherans Sharif, Amir Kabir, Kharazmi och nationella universitet, Tabriz Islamic Art University, Tabriz University of Medical Sciences, Shiraz University, Isfahan University of Technology, Kurdistan University i Sanandaj, och Shahrekord University, bland annat.