Desperat regim i Iran tar till ökade och offentliga avrättningar

Iranska regimen har avrättat 54 individer mellan den 21 juni och 20 juli, enligt rapporter från Iran. Åtta kurder och åtta medlemmar från den iranska minoritetsgruppen Baluchier var bland de avrättade.

Regimen verkställde dessutom 11 avrättningar i flera iranska städer lördagen den 23 juli. En av de avrättade var politiske fången Iman Sabzikar. Regimen avrättade honom genom offentlig hängning i staden Shiraz. Detta var den första offentliga avrättningen i Iran på två år.

Sju av offren var baluchiska fångar som regimen avrättade genom hängning i städerna Zahedan och Zabol.

De ökade avrättningarna och ett återupptagande av offentliga avrättningar är regimens svar på det växande folkliga missnöjet mot prästerskapets envälde som visar sig under pågående protester över hela Iran. Syftet är skapa en atmosfär av rädsla och därigenom skrämma iranska folket och civilsamhället till att ge upp sina missnöjesyttringar.

Rapporter om dagliga protester och strejker över hela landet vittnar dock om att folket är inte rädda för regimen. Dessa rapporter visar dessutom att regimens skrämseltaktik har i själva verket en motsatt effekt.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) framhåller i ett uttalande den 25 juli att tusentals politiska fångar sitter idag i dödsceller i olika iranska fängelser. Iranska motståndsrörelsen uppmanade det internationella samfundet att vidta omedelbara åtgärder för att rädda deras liv.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter

Bankgiro: 5570-3144

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

        No to execution  No to prison

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

Debattartikel på GP: Sverige måste sluta stötta Irans brutala regim

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Årliga mötet 2020

Categories