Regimkritiska protester sprider sig i Iran

 

De folkliga protesterna över höjda priser på bröd och basvaror fortsätter för den femte dagen i rad på söndagen. Enligt rapporter förkommer protester i flera städer och provinser i Iran, inte minst i staden, Shahrekord, i sydvästra Iran.

Video publicerade på sociala medier bekräftar dessutom uppgifterna om pågående protester i flera iranska städer med regimkritiska slagord. ”Ned med Raisi”, ”Ned med Khameini” och ”Var inte rädda, vi står alla enade” är några av de slagord som hörs på iranska gator på söndagseftermiddagen.

Iranska regimen bemöter protesterna med dödlig våld. Regimens repressiva säkerhetsstyrkor har enligt rapporter öppnat eld mot och dödat demonstranter i flera städer.

Regimen hade satt säkerhetsstyrkorna i högsta beredskap under helgen. Den hade också begränsat internet i flera städer enligt rapporter i hopp om att förebygga och stoppa protesterna dock utan framgång.

Iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi prisade iranska folket som trotsar regimens repressiva kraftåtgärder och säkerhetsstyrkor för att protestera och sade.

”De folkliga protester som fortsätter med slagorden ’Ned med Khameini och Raisi’ och motståndet mot revolutionsgardet och dess Basij-styrkor vittnar om att den slutgiltiga segern över prästerskapets rovlystna och kriminella regim.”

Regimen tar till avrättningar

Samtidigt med de växande protesterna kommer det rapporter om att regimen verkställt 16 nya avrättningar under den senaste veckan. Därmed har iranska regimen avrättat över 300 fångar sedan Raisi tog över som president. Flera av offren är identifierade av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett uttalande på söndagen.

Raisis inblandning i regimens historiska och nuvarande brott mot mänskligheten är välkänd och väldokumenterad av både Amnesty och FN. Inte minst hans roll i massaker på 30,000 politiska fångar i Iran 1988, som är 

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter

Bankgiro: 5570-3144

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

        No to execution  No to prison

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

Debattartikel på GP: Sverige måste sluta stötta Irans brutala regim

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Årliga mötet 2020

Categories