Iranska regimen pressar Sverige till att släppa åtalad bödel

Iranska regimens utrikesminister kräver att Sverige friger regimens bödel, Hamid Noury. Kravet kom under ett möte med utrikesministern Ann Linde (S) vid sidan om den årliga säkerhetskonferensen i München på lördagen.

Hossein Amir-Abdollahian, som även tillhör revolutionsgardets terrorstyrka Quds-styrkan, kritiserade åtalet som helt oacceptabelt. Han framhöll under mötet att rättegången riskerar skada Sveriges relationer med Teheran och hävdade att det i själva verket var en konspiration iscensatt av den prodemokratiska opposition, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

”Det är oacceptabelt att bilaterala relationer mellan våra länder är ett mål för PMOI/MEK konspiration”, sade Amir-Abdollahian.

Iranska regimen har tidigare genom sin ambassadör i Stockholm anklagat Sverige för brott mot internationella konventioner och tortyr.

Amir-Abdollahians kommentarer är ett officiellt erkännande från regimen i Iran att oppositionen är drivkraften bakom den nu globala kampanjen för rättvisa. De visar också att regimen villkorar relationer med EU och Sverige med straffrihet och fri passage för Teherans bödlar och terrorister.

Sverige bör stödja en internationell utredning

”Tyvärr visar utrikesministern Ann Linde återigen dåligt omdöme. Hon ger regimen i Iran ett diplomatiskt erkännande som den inte förtjänar. Amir-Abdollahian representerar inte iranska folket. Han är representant för en regim vars president är ansvarig för massaker på tusentals politiska fångar och fredliga demonstranter som juridiska experter beskriver som brott mot mänskligheten”, sade FFFI:s EU-representant, Massud Kiani och tillade.

”Ann Linde borde ha fördömt Amir-Abdollahians hot och påpekat att Sverige har ett oberoende rättsväsende men även ansvar och skyldighet att agera mot brott mot mänskligheten.”