Mitt i det globala toppmötet Cop26 kräver iranier en fast politik mot Iranska regimen

På måndagen höll de anglo-iranska samhällena, anhängare av Irans nationella motståndsråd (NCRI) i Storbritannien ett protestmöte där världens ledare uppmanades att upphöra med systematisk straffrihet i Iran.

Detta rally hölls samtidigt med FN:s 26:e klimatkonferens (COP26) i Glasgow. NCRI anhängarna uppmanade världens ledare att hålla den iranska regimen till svars för årtionden av brott mot mänskligheten.

Rallyt och dess deltagare lyfte också fram inblandningen av Teherans nya president, Ebrahim Raisi, i massakern 1988 på över 30 000 politiska fångar. De lyfte också fram Raisis och andra Irans högsta tjänstemäns roll i att förstöra Irans miljö.

Raisi var planerad att tala vid COP26. Men han avbröt sitt deltagande efter att en grupp tidigare politiska fångar, överlevande och familjer till offren för massakern 1988 lämnat in ett rättsligt klagomål mot honom i Storbritannien och Skottland under Storbritanniens universella jurisdiktion och begärde att han arresteras för ”brott mot mänskligheten” och ” folkmord’ om deltog i FN:s toppmöte i Glasgow.

Måndagens rally deltog också av Struan Stevenson, tidigare skotsk parlamentsledamot och samordnaren för kampanjen för Iran Change (CIC), Hossain Abedini – biträdande direktör för NCRI:s representationskontor i Storbritannien – och representanter för olika anglo-iranska föreningar .