Regimkritiska protester bryter ut i Teheran

Regimkritiska protester har brutit ut på flera platser i Teheran på måndagen, enligt uppgifter till FFFI. Folkmassan marscherar och skanderar slagord mot prästerskapet och dess högsta ledare.

Följande är några av de slagord som folket skanderar under protesterna. “Ned med diktatorn”, “Var inte vi står alla tillsammans”. “Iranier med ära, stöd oss, stöd oss”. “Varken Gaza eller Libanon, jag ger mitt liv för Iran”. Och “Khamenei, du borde skämmas och släppa ditt grepp om landet”. Det framgår av flera videoklipp publicerade på sociala medier under måndagen.

Över en vecka av regimkritiska protester över hela Iran

Måndagens protester i Teheran följer stora demonstrationer i Khuzestan provinsen i sydvästra Iran. Dessa demonstrationer började som omfattande protester mot vattenbrist i provinsen. Demonstrationerna har pågått i mer än tio dagar och övergått till regimkritiska protester med samma slagord som nu folket skanderar i Teheran.

Under helgen spred sig protesterna även till västra och nordvästra Iran bland annat den viktiga storstaden Tabriz.

Regimen svarade med flera repressiva kraftåtgärder och stängde ner internet i Khuzestan provinsen. Regimens säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranter och arresterade hundratals under veckans protester i ett desperat försök att krossa de folkliga protesterna.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) publicerade på söndagen namnen på 12 martyr som regimen dödat under protesterna i Khuzestan och andra iranska städer.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter

Bankgiro: 5570-3144

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

        No to execution  No to prison

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

Debattartikel på GP: Sverige måste sluta stötta Irans brutala regim

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Årliga mötet 2020

Categories