Iranska folket i protest mot vattenbrist, polisen skjuter mot folkmassorna

Gatuprotester bröt ut över natten över allvarlig vattenbrist i Irans oljerika sydväst, enligt iranska nyheter och videor som publicerats på sociala medier på fredag.

Vattenbristen har lett till strömavbrott och protest marscherades i flera städer förra veckan. Under vissa protester vädjade folk sin ilska mot högsta ledaren Ayatollah Ali Khamenei och skandade “Död till diktatorn” och “Död till Khamenei”.

Under de senaste veckorna har tusentals arbetare i Irans viktiga energisektor hållit protester och sökt bättre löner och arbetsvillkor i södra gasfält och vissa raffinaderier i stora städer.

Protester från arbetare och pensionärer har varit nästan obevekliga i flera månader, med missnöje över en ekonomi som lider av inflation på mer än 50%, hög arbetslöshet, och vissa arbetare klagar på att deras löner inte betalas.