Iran: en samvetsfånge död och 10 nya avrättningar under veckan

Iranska regimen har verkställt 10 nya avrättningar under de senaste fem dagarna. Sju fångar var avrättade igår i Gohardasht-fängelset i staden Karaj genom hängning.

Ett av offren var identifierad, Zahra Esmaili, en 42-årig tvåbarnsmamma. Hon var anklagad för mord sedan hon dödat sin man i självförsvar efter år av misshandel. Regimen har nu avrättat 114 kvinnor under Rouhanis åtta år som president.

Två baluchiska fångar var avrättade i staden Birjands centrala fängelse under lördagen för narkotikabrott. Ytterligare en fånge var avrättad i Meshkinshahr-fängelset samma dag.

Flera andra inför omedelbar avrättning

Amnesty varnade på torsdagen att två dödsdömda baluchiska fångar, Hamed Rigi and Mehran Naru’i, står inför omedelbar avrättning.

Tortyr och andra barbariska straff i regimens fängelser

Regimens straffade en fånge med 60 piskrapp i staden Urumiyehs centrala fängelse under söndagen. Hadi Rostami som sedan tidigare är dömd till att få fyra finger amputerade fick även åtta månaders fängelse för ”att ha stört ordningen” i fängelset.

En samvetsfånge från Irans Dervish-minoritet avled i Tehrans Loghman sjukhus på tisdagsmorgon efter en tid i koma. Behnam Mahjoubi hamnade i koma efter att ha fått ”sömntabletter” i fängelset.

Amnesty International säger att myndigheterna vägrade honom vård av specialistläkare och utsatte honom för tortyr och annan misshandel under flera månader. Människorättsorganisationen kräver nu en utredning av händelsen och att de ansvariga ska ställas inför rätta.