Överblick

Veckovis rapport om brott mot mänskliga rättigheter i Iran

15 februari 2020

10 feb – Iran Human Rights (IHR); 9 februari 2021: Högsta domstolen har upprätthöld dödsdom för en ungdomsförbrytare i staden Isfahan.

14 februari 2021: Saeed Ali-Mohammadi, en fånge dömd till qisas (hämnd i natura) har avrättats i Nour-fängelset, i Mazandaran.

9 februari 2021: Mehrdad Taleshi, en 21-årig som greps den 1 februari 2021, har dött i polisens förvar. Släktingar säger att den unga kurdiska mannen dödades som ett resultat av ”tortyr av poliser”.

Fem månader efter avrättningen av brottmästaren och demonstranten Navid Afkari har farhågor väckt över situationen för hans fängslade bröder.

Den 9 februari 2021 bekräftade Revisionsrättens avdelningsdomstol 54 den dom som utfärdades av den revolutionära domstolens gren 15, som hade dömt Soha Mortezaie till sex års fängelse på anklagelser om ”insamling och samverkan mot nationell säkerhet.”

Paris-Genève, 15 februari 2021 – Observatoriet och förbundet för försvaret av de mänskliga rättigheterna i Iran (LDDHI) är extremt bekymrade över övertygelsen och kvarhållandet av mänskliga rättighetsförsvarare Reza Eslami för att ha påstått samarbeta med den amerikanska regeringen om en mänsklig rättighetskurs.

Två fängslade studentaktivister fortsätter att förföljas för att fredligt protestera mot orättvis politik och praxis i Iran, inklusive så kallade ”oskuldstester”.

Anklagad för ”församling och samverkan mot nationell säkerhet” för att ha deltagit fredligt i protester, måste Saha Mortezaei nu sitta sex år i fängelse efter att hennes straff fastställdes av gren 54 i överklagandenämnden i Teheran.

”Ett tag hade säkerhetsagenterna varnat Saha för hennes sittande protester [från och med oktober 2019] mot att nekas inskrivning till universitetet i Teherans doktorandprogram i statsvetenskap och internationella relationer,” en källa med detaljerad kunskap om henne fall berättade Center for Human Rights in Iran (CHRI) den 10 februari 2021.