Iransk diplomat döms till 20 års fängelse för terrorism

Assadollah Assadi och hans tre medbrottslingar i en domstol i staden Antwerp, Belgien, dömdes idag. Diplomaten till 20 års fängelse och hans medbrottslingar till 18, 17 och 15 års fängelse vardera.

De döms till fängelse för terrorism och för att ha planerat ett bombattentat i Paris den 30 juni 2018. Målet för attentatet var iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi och den prodemokratiska oppositionens årliga sammankomst i Paris, organiserad av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Dagens dom är historisk i och med att det är första gången som en företrädare för iranska regimen ställs inför rätta för terrorism i EU.

Vi uppmanar regeringen och UD att fördöma attentatet i Paris, vilket de har avstått från att göra i två år, nu när iranska regimens direkta inblandning är bevisad.

Svensk- och exiliranier kräver att UD kallar upp iranska regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot regimens olagliga aktiviteter på svensk och europeisk mark som hotar vår säkerhet.

Sverige bör dessutom utreda om regimens diplomater och ambassad i Stockholm har kopplingar till iranska underrättelsetjänstens inre säkerhet och den dömda diplomaten Assadi, som är terrorstämplade av EU, samt hans omfattande nätverk i Europa.

Om kopplingar eller samarbete kan bevisas bör Sverige åtala och utvisa dessa diplomater och eventuella agenter som de kan ha rekryterat.

Sverige och EU bör överge sin bekväma, dock principlösa, eftergiftspolitik för en bestämd politik gentemot Iran. De måste agera kraftfullt och svara gemensamt med att nedgradera, alternativt avbryta, alla förbindelser med Iran och stänga kulturcentrum och moskéer som Iran utnyttjar för terrorism och för att sprida islamisk fundamentalism.,

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter

Bankgiro: 5570-3144

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

        No to execution  No to prison

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

Debattartikel på GP: Sverige måste sluta stötta Irans brutala regim

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Årliga mötet 2020

Categories