Irak beslagtar hundratusentals läkemedel smugglade från Iran

Irak konfiskerade 19 lastbilar med medicin smugglade från Iran. Det tillkännagav tjänstemän från Iraks militära underrättelsetjänst i förra veckan, rapporterar irakiska och internationella medier.

Irakiska medier beskriver tillslaget som ”det största fallet med smuggling av läkemedel från Iran”. De rapporterar vidare att lastbilarna, som smugglade hundratusentals läkemedel från Iran, körde på landsvägar i Iraks Diyala-provins (som gränsar till Iran) för att undvika tullen.

Rapporterna kommer samtidigt som antalet döda i covid-19 i Iran överstiger 120,000 nästan fyra gånger mer än regimens officiella dödssiffror.

Smuggling av läkemedel känd i Iran

Detta är inte första gången som stora mängder läkemedel smugglas från Iran till Irak. Det finns också rapporter om att individer och företag med kopplingar till regimen, revolutionsgardet och regimens ministrar håller stora mängder läkemedel och medicin i lager för att driva upp priserna. Regimen och revolutionsgardet har i själva verket monopol över Irans läkemedelsmarknad.

Trots detta ljuger regimen och skyller läkemedelsbristen på amerikanska sanktioner, vilket FFFI har rapporterat om tidigare.

Alireza Vahhabzadeh, en rådgivare till regimens hälsominister, kommenterade nyheten och säger till den iranska nyhetssajten Rokna, att ”smuggling av läkemedel har pågått i Iran under många år” på grund av ”skillnader i läkemedelspriser i Iran och Irak”.

Han tillägger, ”det är osannolikt att ovanliga läkemedel finns i de konfiskerade transporterna. Enligt det vad som har meddelats är de beslagtagna läkemedlen köpta från apotek i Iran.”

Regimen ljuger när den skyller läkemedelsbristen på sanktioner

Frågan om omfattande korruption i Iran särskilt inom landets sjukvårdssystem blev åter aktuell efter flera uppmärksammade fall under de senaste åren.

Regimens hälsominister Saeed Namaki presenterade flera korruptionsfall som berörde import av medicin. ”Vissa fick två miljoner euro för att importera stentar men importerade elkablar istället”, sade han i juli 2019.

Andra uppmärksammade fall berörde import av medicinsk utrustning, mediciner som gått ut i datum och ett antal överträdelser inom ansvariga myndighet för mat och läkemedel inom regimens hälso- och sjukvårdsministerium, till ett värde på 1,3 miljarder dollar.

Tjänstemän vid regimens hälso- och sjukvårdsministerium har ännu inte publicerat någon officiell rapport om dessa korruptionsfall. Regimens så kallade rättsväsende har inte startat någon utredning och ingen har ännu blivit arresterade eller åtalade.