Girighet och desinformation dominerar fortfarande Iranska regimens svar på Coronavirus

I söndags rapporterade Iran att ha satt ett nytt rekord för antalet dödsfall tillskrivna koronaviruspandemin på en enda dag. Dagen därpå slogs rekordet igen, med 272 nya dödsfall, jämfört med söndagens 251. Ändå sätter den iranska oppositionen antalet dödsfall över 124 000.

Back-to-back-rekordhöjderna sammanföll med en stadig ökning av antalet nya fall som registrerades. Officiellt har landet sett totalt mer än en halv miljon fall, med ungefär 29 000 av dem dödliga, och nu rapporterar minst en medlem av det iranska hälsovårdsministeriets arbetsgrupp för coronavirus att sjukhus i hela landet har överkapacitet för första gången sedan utbrotten började.

Regimmyndigheter vägrar att beskriva situationen i sådana allvarliga termer. Men bland oberoende och utländska observatörer som har tittat noga på den situationen, tvivlar ingen på kontot som tilldelats Financial Times av arbetsgruppsmedlemmen, Masoud Mardani. Åtminstone tvivlar ingen på vad han hade att säga om situationen som den är idag. Hans jämförelser med situationen under tidigare månader är mer ifrågasatta, eftersom många kritiker av Teherans coronavirusrespons insisterar på att landet inte går in i en tredje eller till och med en andra våg, men fortfarande rider den första mot dödstullar som långt överstiger de som registreras länder av samma storlek.

”Vi hade inte upplevt denna nivå av försämring under de senaste sju eller åtta månaderna”, sa Mardani. ”Vissa sjukhus är fulla och kan inte ta emot nya patienter. Fortsättningen av denna trend kan leda till en iögonfallande ökning av antalet dödsfall. ”

Det är inte klart vad han eller någon annan person på regimens löner skulle betrakta som ”iögonfallande.” När allt kommer omkring kan det ordet lätt användas för att beskriva en aktuell dödlig fallfrekvens som långt överstiger vad som har registrerats i något annat land i regionen, eller nästan vilket land som helst i världen. Dessutom har de officiella siffrorna från det iranska hälsovårdsministeriet upprepade gånger ifrågasatts, särskilt av dem som är bekanta med regimens långa historia av desinformation och statlig propaganda.

Den iranska oppositionsgruppen, har noggrant följt Irans utbrott genom sitt nätverk av inhemska underrättelsetjänster, som inkluderar källor inom regimen och hälsovårdsministeriet. Genom sin moderkoalition, National Council of Resistance of Iran (NCRI), har rapporterat om aktiva fall och dödsfall som är flera storleksordningar större än vad regimen officiellt har erkänt.

Enligt NCRI finns det gott om sjukhusjournaler och ögonvittnesvittnen som tyder på att pandemin hittills har gjort anspråk på över 124 000 iranier, och att antalet infektioner kan mätas i miljoner. Sådana konton har åtminstone delvis bekräftats av personer som var direkt inblandade i regimens svar på krisen.