Samvetsfångar

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Kylie Moore-Gilbert, Nasrin Sotoudeh och kvinnliga fångars situation i Iran https://observatoryihr.org/news/nazanin-zaghari-ratcliffe-kylie-moore-gilbert-nasrin-sotoudeh-and-the- situationen för kvinnliga fångar-i-iran /

14 september – På söndagen den 13 september, med drygt sex månader kvar av sin ursprungliga straff, skulle Nazanin Zaghari-Ratcliffe stå inför en rättegång mot nya anklagelser som myndigheterna plötsligt skjutit upp utan förklaring och inget datum fastställt, vilket lämnade henne i traumatisk osäkerhet.

Också på söndag kom vänner och familj till Kylie Moore-Gilbert, en dubbel brittisk och australisk akademiker som fängslades i Iran, för att stödja hennes frigivning och för att markera andra årsdagen av hennes internering. Hon står inför tio års fängelse på spioneringsavgifter.

Samtidigt är Nasrin Sotoudeh, en framstående människorättsadvokat som för närvarande avtjänar en 38-årig straff, på sin sjätte vecka i hungerstrejk för att uppmärksamma politiska fångar som inte bara har hållits i godtyckligt tillstånd, utan som också löper allvarlig risk att komma i kontrakt. Covid19.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe: ”Jag orkar inte mer”

Zaghari-Ratcliffe, en brittisk-iransk projektledare med Thomson Reuters Foundation, arresterades i Teheran i april 2016 och dömdes till fem års fängelse på grund av anklagelser om ”planer mot den iranska regeringen”. Tidigare i år fick hon tillfällig ledighet från fängelset på grund av koronavirusutbrottet och fick höra att officiell vänskap skulle övervägas.

Men med drygt sex månader kvar av hennes fängelsestraff på fem år sa iranska statliga medier den 6 september att Zaghari-Ratcliffe skulle stå inför en ny, ospecificerad anklagelse.

Storbritanniens utrikesministerium fördömde nyheterna:

”Iran att väcka nya anklagelser mot Nazanin Zaghari-Ratcliffe är oförsvarligt och oacceptabelt. Vi har alltid varit tydliga att hon inte får återlämnas till fängelset. ”

Nazanin skulle vara i domstol för att möta den nya anklagelsen igår, den 13 september, när rättegången plötsligt skjöts upp i sista minuten.

Utrikesministeriet sa:

”Vi välkomnar uppskjutningen av denna grundlösa domstolsförhandling och uppmanar Iran att göra Nazanins frisläppande permanent.”

Richard Ratcliffe, Nazanins man, sa att hon utsattes för en form av psykologisk tortyr. När han talade till The Times sa han att Nazanin hade sagt till honom att hon ”ville skrika högt i tio minuter eller att slå mitt huvud mot väggen” efter att förhandlingen hade skjutits upp utan förklaring och inget datum fastställt. Hon sa till honom:

”Jag orkar inte längre. De har alla dessa spel och jag har ingen kraft i dem. Ibland är jag bara full av ilska redo att explodera. Jag hatar allt i detta liv, inklusive mig själv. Det finns ingen utväg.”

“Run for Kylie”

Vänner, kollegor och anhängare arrangerade ”Run for Kylie” -händelser över hela Australien söndagen den 13 september, eftersom Kylie Moore-Gilbert under sin tid i fängelse har försökt fortsätta springa så långt det är möjligt, även i gummitofflor och samtidigt begränsad till en liten fängelsecell, eller en smal träningsgård.

”Vi älskar Kylie väldigt mycket och vi är starka och långt ifrån att förlora hoppet”, sa Moore-Gilberts familj i ett uttalande.