Mynttorget – Protesterar mot avrättningen av Navid Afkari

Iranska regimen verkställde dödsstraffet mot brottaren Navid Afkari på lördagen.

Svensk- och exiliranier samt medlemmar från FFFI deltog under lördagen i en protestaktion mot avrättningar i Iran på Mynttorget från kl. 15 efter nyheten om Navids avrättning genom hängning.

Utrikesminister Ann Linde bör genast kalla upp iranska regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot Navids avrättning och framför krav på ett omedelbart stopp för samtliga avrättningar, krävde deltagarna.

Även Amnesty International fördömde Navids avrättning och sade.

“Den hemliga avrättningen av Navid Afkari, mästaren i brottning, under lördagsmorgonen utan att informera honom, hans familj eller hans advokat [och] efter en mycket orättvis rättegång, är en skrämmande travesti av rättvisa som kräver omedelbar internationell handling. Navid Afkari var en ung man med en lovande framtid framför sig”, skrev Amnesty i ett uttalande på lördagen.

”Dessa bröder är de senaste offren för Irans djupt bristfälliga rättsväsende och deras fall är ytterligare bevis på att iranska domstolar systematiskt förlitar sig på ‘bekännelser’ som erhållits under tortyr”, skrev Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty International Sverige, på Twitter igår. Hon uttryckte sin ilska och sorg under lördagen efter nyheten om Navids avrättning.