Oron över eventuellt avrättning av fem unga demonstranter i Iran växer

Iranska regimens rättsväsende har avbrutit all kontakt mellan fem unga dödsdömda fångar, som frihetsberövade i dödsceller i ett fängelse i Isfahan, och deras familjer. Regimen kan verkställa dessa avrättningar när som helst.

De fem var arresterade i staden Isfahan, centrala Iran, för att ha deltagit i omfattande regimkritiska protester i slutet av november 2017.

Fängelset och tjänstemän från rättsväsendet har ännu inte svarat på familjernas oro.

Familjerna har samlats utanför Isfahans centrala fängelse i protest mot rättsväsendets agerande, enligt rapporten. Regimen har hotat de anhöriga med allvarliga repressalier om de inte avbryter sin protestaktion utanför fängelset eller om de pratar med medier och sprider information.

Nyheten om de möjliga avrättningarna har lett till en storm av protester på sociala medier med hashtags mot dödsstraff.

Mohammad Bastami, Hadi Keyani (Kiani), Abbas Mohammadi, Majid Nazari Kondori och Mehdi Salehi-Qaleh Shahrokhi, fick ”två dödsdomar” vardera för ”krigföring mot Gud” och ”ta upp vapen mot staten.”

Den 26 juni meddelade en av regimens domstolar i Isfahan att den upprätthåller dödsstraffet mot åtta fångar som var arresterade i provinsen under protesterna i slutet av 2017 och i början av 2018.

Regimen tvingades nyligen backa från att avrätta tre unga demonstranter efter en massiv global kampanj på sociala medier mot deras avrättningar.