Uttalande från den italienska federationen för mänskliga rättigheter (FIDU) om arresteringen av elitestudenter i Iran

Den italienska federationen för mänskliga rättigheter har lämnat ett uttalande om gripandet av två elitstudenter vid Sharifuniversitetet i Iran, liksom 18 andra, för att ha motsatt sig den iranska regimen. Den italienska federationen för mänskliga rättigheter uttryckte oro över hoten för de fångar, särskilt mitt i Coronavirusutbrottet i iranska fängelser, och uppmanade FN: s organ för mänskliga rättigheter att ingripa för att säkra fångarnas rättigheter.

Den fullständiga texten till detta uttalande är som följer:

En överklagande om livet och friheten för politiska fångar i Iran

Kära högkommissionär

Vi i den italienska federationen för mänskliga rättigheter lärde oss med djup oro över gripandet i Iran av två framstående studenter från Sharif tekniska universitet. De är Ali Younesi (som vann guldmedaljen vid den 12: e internationella olympiaden om astronomi och astrofysik, som hölls i Kina 2018, och silver- och guldmedaljerna för National Astronomy Olympiads 2016 och 2017) och Amir Hossein Moradi (som vann silvermedalj vid den nationella olympiaden om astronomi och astrofysik 2017). De två studenterna hade försvunnit den 10 april. Myndigheterna berättade emellertid först om deras fängelse först den 5 maj, efter att ha arresterats i 26 dagar. Bristen på information om de politiska fångarnas öde är vanligt i Iran. Den islamiska republiken Iran garanterar långt ifrån att följa de internationella konventionerna som den är ett parti för, utan rättvisa rättegångar och är känd för utbredd användning av tortyr och misshandel av politiska fångar. Medan regimen notifierar verkställer hundratals dödsdomar varje år, har också flera fall av fångar som har dödats under tortyr rapporterats.

Under denna period lägger Covid-19-utbrottet till allvarlig fara för hela fängelsepopulationen, som i Iran – enligt World Prison Brief är cirka 240 000. Inklusive alla politiska fångar och samvetsfångar. Den italienska federationen för mänskliga rättigheter fick också information om det nyligen arresterade 18 andra personer som anklagades för oppositionsaktiviteter.

Deras namn:

Mohammad Reza Samani, Isfahan 

Nahid Fathalian, Tehran 

Bijan Kazemi, Kuhdasht  

Parastoo Moini, Tehran  

Sepehr Imam Jomeh, Tehran  

Zahra Safai, Tehran  

Mohammad Mehri, Qom  

Kamran Rezaeifar, Tehran  

Somayeh Bidi, Karaj  

Forough Taghipour, Tehran  

Rasool Hassanvand, Khorramabad  

Gholam Ali Alipour, Amol  

Mehran Gharabaghi, Behbahan  

Majid Khademi, Behbahan  

Marzieh Farsi, Tehran  

Saeed Rad, Semnan  

Massud Rad, Tehran  

Mohammad Hassani, Karaj  

Deras tillstånd är särskilt angeläget eftersom de riskerar att torteras, infekteras och kan utsättas för avrättning. Vi tror att ett brådskande ingripande från FN: s mänskliga rättighetsorgan behövs för att pressa de iranska myndigheterna att följa sina internationella skyldigheter för rättvis rättegång, fängelser och villkor för mänsklig behandling av de fångar, inklusive deras rätt till liv, hälsa och mänsklig värdighet . Vi ber också FN: s mandatinnehavare att organisera faktaupptäckt och övervaka uppdrag i Iran för att genomföra en seriös utredning i denna fråga.