Rouhanis erkände att 100 av 120 fångar är smittade med COVID-19 visar hur deponerbara Irans fängelser är

Den iranska regimens president, Hassan Rouhani, lördag, efter månader med täckning och nedspelning av coronaviruskrisen i Iran, erkände omfattningen av denna kris i iranska fängelser.

”I en av fängelserna gick en infekterad person in i fängelset, och innan de fick reda på det, testade 100 av 120 positiva för Coronavirus,” sade han.

Sedan Coronavirusutbrottet har den iranska regimens tjänstemän, i synnerhet Rouhani, försökt att minska omfattningen av denna kris, som  hittills har krävt livet för över 40 500 människor.

Den iranska regimens allmänna respons på Coronavirusutbrottet var katastrofalt. Men dess inställning till fångar har resulterat i massiv infektion av fångar och deras död. I stället för att släppa fångar har regimen arresterat politiska motståndare och de som talar sanningen om Coronaviruset. Det nyligen arresterade två elitstudenter bekräftar detta faktum att mullorna inte är villiga att rädda det iranska folket, särskilt fångar.

Regimens behandlinging av koronavirusutbrottet i fängelserna och bristen på hygieniska anläggningar har resulterat i dussintals fängelseupplopp över Iran. Inför det persiska nyåret hävdade regimen att tillfälligt ha släppt tiotusentals fångar. Fängelsens uppror i olika städer över hela landet och de senaste arresteringarna av deras politiska motståndare undergrävde regimens påståenden och indikerade att påståendet var en vilseledande handling och att fångarna, särskilt politiska fångar, fortfarande sitter i fängelser under extremt farliga förhållanden.

I stället för att hjälpa dem svarade regimen på fångens krav med kulor. De fångar som omarresterades avrättades snabbt. Regimen ökade sina säkerhetsåtgärder i fängelserna.

I flera dagar förnekade regimen förekomsten av detta virus i Iran för att öka sitt skamliga parlamentsvalets val som misslyckades på grund av folkets allmänna bojkott. Dokument som avslöjats av National Resistance Council of Iran (NCRI), som tillhör Irans National Emergency Organization, visar att regimens tjänstemän var medvetna om spridningen av COVID-19 i januari. Även efter att ha erkänt att det finns coronavirus, vägrade regimen att utfärda en karantän i veckor, och när det gjorde det var det för sent och varade inte så länge. Eftersom den så kallade karantänperioden inte åtföljdes av regeringens stöd till folket, gick fler människor, som mestadels har kämpat med fattigdom på grund av regimens institutionaliserade korruption och fel ekonomisk politik, till hungerarmén. Detta kunde möjligen ha lett till ett rikstäckande uppror och uppror. Så beordrade regimen folk tillbaka till arbetet för att undvika detta uppror för tillfället och rädda dess ekonomi på bekostnad av människors liv.

Som fru Maryam Rajavi har sagt att det internationella samfundet, FN: s generalsekreterare, Högkommissariatet för mänskliga rättigheter, mänskliga rättighets råd och FN: s särskilda föredraganden bör omedelbart ingripa för att stoppa avrättningarna, säkra fångarna ”släpp och förhindra en humanitär katastrof i Irans fängelser.