Arresteringen av prisbelönade studenter

Talesmannen för iranska regimens så kallade rättsväsende bekräftade på tisdagen att två universitetsstudenter som regimen arresterade nyligen hade kopplingar till iranska oppositionen, Folkets Mojahedin (MEK).

Gholam-Hossein Esmaili som pratade med reportrar sade att de två studenterna hade upprättat kontakt med MEK utan att identifiera dem. Han påstod även att de hade utbildats av oppositionen för att “genomföra terroroperationer i landet”.

De studenter som Esmaili hänvisade till vara den 20-årige prisbelönta datavetenskapsstudenten vid Teherans Sharif tekniska högskola, Ali Younesi, och en annan prisbelönad fysikstudent, Amir-Hossein Moradi. Båda var arresterade den 10 april av regimens repressiva säkerhetsorgan.

Ali Younesis familj säger att han blev attackerad i sitt hem av tolv civilklädda säkerhetsagenter från regimen. Han var skadad och blödde från huvudet när han blev arresterad.

Talesmannen för regimens så kallade rättsväsende påstod även att sprängämnen hade hittats i studenternas bostäder. “Detta var en konspiration av fienden som ville inleda ett upplopp mitt i coronapandemin. Men säkerhetsstyrkorna neutraliserade konspirationen med lite tur”, hävdade Esmaili.

Det iranska rättssystemet fungerar i hemlighet och är i själva verket ett verktyg för prästerskapets repression. Individer och dissidenter som är arresterade för säkerhetsrelaterade anklagelser får aldrig en rättvis rättegång. De blir ofta dömda för det påhittade brottet “krigföring mot gud” och vägras tillgång till opartisk juridisk representation eller möjlighet att ifrågasätta sådana anklagelser.

Folkets Mojahedin (MEK) är Irans mest organiserad oppositionsgrupp och regimen har förföljt dess medlemmar och sympatisörer i Iran sedan 1981. Den ingår i den större iranska prodemokratiska oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndrådet (NCRI) som verkar för en demokratisk förändring genom att avsätta prästerskapets envälde i Iran.