Namn på Iranska fångar dödade av säkerhetsstyrkor i upplopp

Fler iranska fångar som dödades av säkerhetsstyrkorna i Ahvaz under fängelsens uppror över coronaviruset har fått namn av mänskliga rättigheter.

Här är namnen på några offer:

Mohammad Salamat
Shahin Zuhairi
Amin Abiat
Sajjad Abiat, som sköts den 30 mars i Sepidar-fängelset och dog på sjukhus den 15 april
Seyyed Reza Khorsani (Moghinami), 38
Mohammad Lefteh
Ali Khafaji
Majid Zobidi
Adel Naseri, 35, som hade frikänts för ett mordanslag och väntade på resultatet av överklagandet
Naser Zobidi
Sajjad Pishdad
Alireza Hajivand
Majid Qeitasi, 25
Sorush Makvandi
Ali Zargani, 21, som dödades den 30 mars, men hans familj fick inte höra på tio dagar
Mohammad Tamoli, 25, hade avtjänat en sju års fängelse
Faizullah Mokhtari
Irans säkerhetsstyrkor svarade på fångarnas upplopp över att de inte fick skydda sig under denna Coronaviruskris genom att skjuta levande ammunition och tårgas mot dem. De sanna dödsiffrorna har regeringen vägrat att ge en exakt dödsfall, sätta felaktiga dödsorsaker på dödscertifikat, avbrott av fångarnas kontakt med omvärlden och hotat de anhöriga till de dödade mot avslöjar den verkliga dödsorsaken för sina nära och kära.

Amnesty International har sagt att de tror att 36 fångar dödades av säkerhetsstyrkorna då myndigheterna försökte undertrycka upproren i minst åtta fängelser och citerade lokala källor som säger att levande ammunition användes mot demonstranterna. De rapporterade också minst ett fall där en fånge slogs till döds.

Det finns också rapporter om att flera fångar skadades av säkerhetsstyrkor och sedan nekades medicinsk vård.

Rupert Colville, FN: s talesman för mänskliga rättigheter, uttryckte oro över skadorna och dödsfallen i en virtuell briefing från Genève den 4 april.

Han sa: ”Som ni ser i Iran och vissa andra länder ser vi upplopp, fångar som är rädda, som är oroliga över den stora förlusten av kontakt från familjemedlemmar och så vidare. Så det finns många, många frågor kring detta … Vi är förskräckta över döden av en ung brottsling efter att han enligt uppgift har misshandlats illa av säkerhetsombud. Fångar protesterade mot fängelseförhållandena och myndigheternas underlåtenhet att tillfälligt släppa dem mitt i COVID-19-pandemin. ”