Iranska regimen skulle snarare använda Coronavirus för att kontrollera människor än att skydda dem mot det

Coronavirusutbrott kan vara det värsta i världen. Över 32800 människor hittills har missat livet. Även om andra länder genomförde ambitiösa och i allmänhet mycket effektiva sociala distansåtgärder, åkte Iranierna tillbaka till arbetet i lördags efter en mycket kort landsomfattande avstängning. Nu kan hundratusentals människor ha en kraftigt ökad risk för dödsfall eller permanenta hälsoeffekter, allt eftersom den iranska regimen är desperat att behålla sitt makten.

Hoten mot regimen har ökat år efter år och månad efter månad. Iranier från alla samhällsskikt tog sig på gatorna i slutet av 2017 och början av 2018 för att protestera mot regeringen ”döden till diktatorn” i en tid då fattigdom och arbetslöshet kördes över hela landet. Ekonomiska förhållanden har bara förvärrats sedan dess, och allmänheten har förblivit fokuserad på misskötsel och korruption inom regimen och bröt ut till ett annat rikstäckande uppror i november 2019.

Spridda protester fortsatte om regimförändring och demokratiskt styre som fullt ut hade gått in i mainstream med det första rikstäckande upproret. Och det var samma budskap som togs upp på nationell nivå i november.

”död till diktatorn” kännetecknade också studentprotester i januari som växte ut ur vaken för offren för Ukraina International Airlines Flight 752, som avsköts av Islamiska Revolutionära Guard Corps. Iranska myndigheter försökte först täcka den händelsen, och den offentliga motreaktionen hjälpte till att understryka det djupaste misstro som iranierna känner till sin regim och dess statliga media.

Regimen förbereder sig för en ny konfrontation med allmänheten genom att bygga upp sina förtryckande förmågor och göra sitt bästa för att undergräva oberoende informationskällor, som internet och sociala medier.

Dessa rekommendationer har tydliga paralleller i de faktiska rörelser som regimen har tagit sedan starten av lokala utbrott av coronavirus. För en sak uppgav Khamenei IRGC och militären att hantera svaret och effektivt ge dem större makt över alla frågor i det iranska samhället. Denna makt har följaktligen utövats med nya nedbrytningar av det fria yttrandet, inklusive den för läkare som försöker varna för den verkliga omfattningen av COVID-19-krisen.

Enligt den officiella regimens uppgifter har drygt 4 600 iranier dött av sjukdomen sedan mitten av februari. Men enligt dokument och ögonvittnesbevis som publicerats av National Resistance Council of Iran  slutar den faktiska dödstalet snabbt på 29 000. NCRI uppskattar också att det totala antalet infektioner nu kan mätas i miljoner.

Detta stämmer överens med de scener som beskrivs av iranska medicinska yrkesverksamma – scener av ett överträffat sjukvårdssystem med dussintals patienter som dör på ett enda sjukhus på en enda dag. Och det är dessa förhållanden under vilka miljoner iranier tvingades återuppta det vanliga livet på lördagen.

Det sorgliga faktum är att den stora majoriteten av den iranska befolkningen redan var ekonomiskt fattig innan coronavirus. Men det som är ännu sorgligare är det faktum att regimen har litet intresse av att lindra dessa förhållanden. Mullahs regim har bara spenderat ungefär två tiondelar av en procent av BNP på initiativ för att stödja iranier under den nuvarande krisen. Och den högsta ledaren drog fötterna i veckor innan han släppte bara en miljard dollar av de hundratals miljarder som han direkt kontrollerar.

Samtidigt avvisade han och andra tjänstemän uttryckligen erbjudanden om utländsk medicinsk hjälp. På så sätt raderade de effektivt alla tvivel om var regimens prioriteringar ligger. Den vill inte hjälpa människor; den vill kontrollera dem. Regimen kommer att tillåta ett stort antal människor att dö för att uppnå detta mål.

Alternativen för regimen är mycket begränsade. Det kan acceptera stöd och släppa mer pengar till allmänheten. Men genom att göra det skulle det spendera summor pengar som är avgörande för dess strategi för att undertrycka oenighet. Med varningen om ett överhängande uppror av sin tjänsteman behöver regimen dessa pengar mer än någonsin.

Alternativt kunde regimen hålla folket hemma, borta från coronavirus. Men i brist av statligt stöd kan det bara ta dagar innan oroligheter återupptas inom en befolkning av hungriga och fattiga människor. Så för att bromsa spridningen av den oroligheterna tvingar iranska tjänstemän människor att gå ut och försörja sig själva och riskera döden genom att göra det. På grund av regimens entitet  är en sjukdom till befolkning bättre än en som utmanar det teokratiska systemet.