corona-rapportering utanför regeringens kanaler är olagligt

Iranska regimen har beordrat revolutionsgardet att skicka gardister till alla sjukhus och vårdcentraler i landet i ett desperat försök att kontrollera rapportering om corona pandemin och antalet döda. Det avslöjar Iranska nationella motstånds rådet (NCRI) vid en presskonferens på torsdagen.

Den iranska oppositionskoalitionen sade att antalet döda i corona viruset i Iran fram till onsdagen den 31 mars överstiger 13 500 med dödsfall i minst 222 städer över hela landet. Den presenterade även dödssiffror för flera provinser och städer, däribland Teheran, Isfehan och Gilan (se bilden nedan från NCRI).

Detta är cirka fem gånger mer än regimens officiella dödssiffror i linje med vad en tjänsteman från Världshälsoorganisation sade den 17 mars.

Att sprida statistik och information relaterade till corona utbrottet utanför regeringens kanaler är en straffbar kriminell handling med allvarliga konsekvenser”, varnade regimens statsåklagare Mohammad Jafar Montazeri nyligen.

Flera har redan blivit arresterade enligt Nationella motstånds rådet av IranNCRIs uppgifter.

NCRIs information är baserade på iranska oppositionens källor i Iran, uppgifter från sjukhus, vårdcentraler, läkare och begravningsplatser i flera iranska provinser och städer samt från regimens egna interna rapporter.

NCRI avslöjade också över 100 regimtjänstemän, däribland flera av högste ledarens representanter och befälhavare från revolutionsgardet, har dött efter att ha blivit smittade av corona viruset.

”Vi har klara bevis för att regimen visste redan i slutet av januari att viruset hade spridit sig till Iran och att flera hade dött efter att ha blivit smittade men höll det hemligt”, sade ordförande för NCRIs utskott för utrikesfrågor, Mohammad Mohaddessin, vid presskonferensen.

Det vi ser idag är ett desperat försök från regimens sida att mörklägga sanningen kring corona krisen som drabbar iranska folket skoningslöst. Svenska medier och kvällstidningar, framförallt TT, har tyvärr valt att svälja regimens desinformation och rapportera dessa som sanningen istället för att utmana regimens lögner.