Kvinnliga sångare till fängelse

Sex kvinnliga sångare dömdes vardera till ett års fängelse för ”obehörig audiovisuell verksamhet, samarbete för att skapa musik och bilder och sända dem på satellitnät.

I maj 2019 åtalades en kvinnlig sångare för solosång under en turné i Abyaneh, en by i Isfahan-provinsen, rapporterade den statliga Fararu-webbplatsen 21 maj 2019.

Separat kallade Tehrans Guidance Ministry Court Matin Sotoudeh, en film-, TV- och teaterskådespelare, den 16 oktober 2019, på det sätt som hon hade klädd sig under filmceremonin.

I augusti förklarade befälhavaren för Teherans statssäkerhetsstyrka, Hossein Ashtari, att det är ett brott mot lagen att publicera bilder av personer som bär klänningar som inte uppfyller den officiella klädkoden. Han tillade: ”Det spelar ingen roll vem som bryter normen; oavsett om en konstnär, en skådespelerska eller en kändis, alla kommer att behandlas i enlighet därmed, ”rapporterade den statliga ROKNA-nyhetsbyrån den 5 augusti 2019.

Kvinnor har alltid varit förbjudna från solosång under mullahs styre och var mål för censur. Under de första åren av Khomeinis styre tvingades kvinnliga sångare bokstavligen att stoppa sin verksamhet och åka hem, och många var tvungna att lämna landet. Många andra glömdes och lämnades ensamma utan att ha kunnat få slut. Endast ett litet antal kvinnliga sångare som valde att tolerera regimens repressiva censur, fick uppträda inför en kvinnlig publik.

Separat inledde Atefeh Rangriz, doktorand i sociologi och arbetaraktivist, en hungerstrejk i det ökända Qarchak-fängelset i Varamin den 16 oktober 2019 för att protestera mot hennes orättvisa behandling i fängelse.