Iranska regimen rankas först för avrättningar per capita

Iranska regimen har den beryktade uppgiften om världens högsta exekutiv per capita. Det rankas också först för de flesta unga avrättningar av ungdomar i världen. Kvinnor är också offer för dödsstraffet i Iran, med minst nio kvinnor som har avrättats sedan juni. Sedan Hassan Rouhani tillträdde som president har Iranska Regimen avrättat minst 3800 personer.

Rouhani som lagstiftare begärt att dissidenter skulle bli ett exempel på genom att hängas offentligt, sade Rouhani i Parlamenten 1980.

”Konspiratörer bör hängas i fredagsböner för att folk ska se dem och få mer effekt”, sade Rouhani vid ett parlamentssammanträde den 13 juli 1980.

Avrättningar har fortsatt utan försvagning i Iran hela 2019. Iran Human Rights Monitor rapporterar att minst 199 personer har avrättats i Iran hittills i år. Enligt FN: s särskilda rapportör om situationen för mänskliga rättigheter i Iran, Javid Rehman, hängde de Iranska de Iranska myndigheterna åtminstone sex ungdomar förra året.

För nuvarande är den ålder då avrättningen är tillåten enligt Mullahs drakoniska lagar nio år för flickor och 15 år för pojkar. I många fall hålls offren i fängelse tills de fyller 18 år och avrättas sedan.

Iranska regimen har avrättat mer är 120 000 motståndare, främst aktivister från den Iranska huvud gruppen People’s Mojahedin organisation(PMOI). År 1988 avrättades cirka 30 000 politiska fångar som huvudsakligen var anslutena till PMOI godtyckligt inom några månader efter en fatwa av Khomeini.