Leila Zarafshan den 95:e kvinna som blev avrättad in Iran under Rouhani

På morgonen torsdag 26 september 2019 hängdes Leila Zarafshan i Sanandajs centrala fängelse.

Leila Zarafshan är den sista kvinnan som blev offer för dödsstraffet under Rouhanis period som president och under den kvinnofientlig regering av mullas. Hon hade fängslats i fem år för att ha mördat sin man i centrala fängelset i Sanandaj.

Liksom i tidigare fall har avrättningen av denna kvinna inte publicerats i den officiella regimens statliga press och media. Undersökningar gjorda på kvinnor som mördar sina män indikerar att de var offer för våld i hemmet.

Den iranska regimen ligger i topp när det gäller avrättning av kvinnor och har rekordet med avrättningar per capita i världen. Den avlägger dödsstraffet som ett verktyg för att bibehålla sin grepp om makten och för att tystna en missnöjd befolkning vars majoritet lever under fattigdomsgränsen. De omänskliga domarna om avrättande, dödsstraff och långvariga fängelsestraff, särskilt för iranska kvinnor, avslutas i slutet av en icke-standardiserad och olaglig process.

Med avrättningen av Leila Zarafshan når antalet kvinnor som avrättades under Rouhanis presidentskap 95. Sju av dessa kvinnor har avrättats endast under en tre-månadersperiod sedan början av sommaren. En 38-årig kvinna avrättades i Mashhad centrala fängelse den 25 augusti 2019. Fyra kvinnor avrättades på åtta dagar i juli. De Maliheh Salehian hängdes i det centrala fängelset i Mahabad, Zahra Safari Moghadam, 43, hängdes i fängelset i Nowshahr, och Arasteh Ranjbar och Nazdar Vatankhah som redan hade tillbringat 15 år i fängelse, hängdes i centrala fängelset i Urmia.

Det faktiska antalet avrättningar är mycket högre eftersom majoriteten av avrättningarna i Iran genomförs i hemlighet, borta från det offentliga ögat där bara huvudmännen och förövarna vittnar om dem.