självmords-tsunamien i Iran

En närmare blick på Irans statsstyrda medier kan avslöja dimensionerna av ökningen av fenomenet självmord i Iran, ett land som lider av organiserad korruption ledd av regeringen. Den senaste statistiken visar att 100 000 självmord registrerades under det senaste året i landet: Maryam Abbasinejad, ansvarig för programmet för självmordsförebyggande vid det iranska hälsoministeriet, sa att cirka 100 000 självmord har registrerats i landet under det senaste året, enligt den officiella IRNA-nyhetsbyrån. Självmordsgraden är högre i det västra landet. Självmordsgraden 2015 till 2018 ökade från 94,09% till 125,24%. Hon tillade att detta antal ökar med 5% per år.

Visst, den allvarliga ekonomiska nedgången, den höga arbetslösheten, djup ojämlikhet i social klass, fattigdom, elände, förekomsten av alla slags sociala skador, frånvaron av sociala och individuella friheter, bristen på lycka i samhället eller utsikterna för en ljus framtid i Iran är viktiga faktorer för uppkomsten av en ”självmords-tsunami” i Iran.

Parallellt med detta är det systematiska trycket på folket, överbelastningen av kostnaderna och skattetrycket på småföretag som gör pusslet mer komplicerat.

Enligt National Kriminalteknisk Organization var antalet självmordsdödsfall 4627 med 5% av tillväxten jämfört med året innan. Denna rapport fortsätter att från detta nummer var 3262 män och 1365 kvinnor.

Irans självmordskris finns mer i sårbara drabbade provinser. Provinser som Ilam, Kohkiloyeh och Kurdistan, Sistan och Baluchistan eller Lorestan, som har högst arbetslöshet och nedgång, konkurrerar nu med varandra i detta ämne. Med hänvisning till den höga andelen självmord i dessa fattiga och sårbara provinser, lägger rapporten till: ”Antalet misstänkta självmordsdöd i termer av befolkning (per 100 000 invånare) under det senaste året visar att Ilam-provinsen med 13,8%, Kohgiluyeh och Boyer Ahmad med 13,7% och Kermanshah med 11,9% har den högsta självmordsgraden vad gäller befolkning.

Den statliga byrån Khabar Online skrev den 3 november 2017 att självmordsfall har ökat med 66% för kvinnor och 71% under de senaste två åren. Den tillade att det totala antalet dödsfall (män och kvinnor) 2011 var 2462 dödsfall och växte till 3234 2015. Självmord i det iranska samhället har ökat, men statistik över självmord har inte lämnats korrekt till media i flera år och institutioner i fältet förser generellt inte medierna med statistik. Ungdomar hör till de grupper som är mest utsatta för självmord. Statistiken visar också en ökning av självmordsnivån bland iranska kvinnor under det senaste decenniet.

Minskande självmordsålder till 12 år och första rankning i självimmolation av iranska kvinnor i Mellanöstern:

Enligt den rättsmedicinska organisationen i Iran har självmord i åldersgruppen 18 till 24 år den högsta andelen med 28,2% av misstänkta dödsfall 2015. Om vi ​​lägger till statistiken för åldersgruppen 25 till 29 år med 17,6% och åldersgruppen under 18 år med 8%, vilket gör 54%. Det betyder att mer än hälften av självmorden 2013 består av ungdomar under 30 år.

På grund av fattigdomsspridningen, särskilt arbetslösheten, är ungdomarna utöver bristen på individuella friheter och förbudet för fritid och lycka de viktigaste offren för denna katastrof.

Självimmolering i Iran är bland de högsta i världen, med upp till 71% av de begåvade självmorden som genomförs via självimmolation i vissa regioner. Demografisk information avslöjade att 27% av självmordsfallen i Iran skedde genom självimmolering. Av dessa var 71% kvinnor. Medelåldern var 29 år.

Enligt den statligt styrda media Mashregh-nyheterna (11 september 2017): Självmordsstatistik i Iran visar att en person dör varannan timme och arton minut.