FN: s föredragande säger att mänskliga rättigheter drabbades av fler bakslag i Iran

Javaid Rehman är en brittisk-pakistansk juridisk forskare och professor i islamisk rätt och internationell rätt vid Brunel universitet och den särskilda F.N.s rapporter för de mänskliga rättigheterna i Islamiska republiken Iran.

FN:s Special rapporter för mänskliga rättigheter i Iran säger att förra året ökade begränsningarna för rätten till yttrandefrihet och fortsatta kränkningar av rätten till liv, frihet och en rättvis rättegång i Islamiska republiken, inklusive 253 rapporterade avrättningar av vuxna och barn.

Javaid Rehman, som utsågs för mer än ett år sedan, sade i en rapport till generalförsamlingen den 16 augusti att även om avrättningarna var de lägsta sedan 2007, ”är antalet avrättningar fortfarande en av de högsta i världen.”

Han säger att den betydande nedgången erkänns för att verkställa en 2017-ändring av Irans antikarkotisk lag som såg att antalet avrättningar för narkotikarelaterade brott sjönk från 231 2017 till minst 24 år 2018.

Rehman säger att sju barnbrottslingar rapporterades avrättade 2018.

FN: s råd för mänskliga rättigheter upprättade en särskild föredragandes ståndpunkt 2011 för att övervaka situationen för mänskliga rättigheter i Iran och rapportera till rådet. Den Maldivianska diplomaten Ahmed Shahid var den första utnämnda, följt av Asma Jahangir från Pakistan och nu Javaid Rehman.

Rehman är en forskare i internationell och islamisk lag i Storbritannien och anses också vara en expert på terrorism. Han har tidigare arbetat med U.N. i frågor om skydd av minoriteter och förbud mot tortyr.

Iran var från början emot en särskild föredragande och har aldrig tillåtit dem att resa till landet. Teheran har hävdat att människorättssituationen i Iran är normal och inte behöver särskild internationell uppmärksamhet.

De tidigare rapporterna från alla tre föredragandena har emellertid varit kritiska för att avslöja systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna från Islamiska republiken.