8-11 miljoner iranier drabbas av absolut analfabetism

En högre tjänsteman i den iranska regimens utbildningsministerium säger att det finns åtta miljoner analfabeter i landet, cirka 10 procent av befolkningen.

I april i april hade det iranska parlamentets forskningscentrum rapporterat att nästan nio miljoner iranier lider av ”absolut analfabetism”.

Utbildningsdepartementets direktör för läskunnighet, Leyla Rezaee insisterar dock på att det bara finns åtta miljoner analfabeter iranier.

Statistik som sammanställts av internationella organisationer som UNESCO visar att antalet ”absolut analfabeter” i Iran är mycket högre, trots genomförandet av tre strategiska planer för att utrota analfabetism i Iran.

Baserat på Världsbankens statistik var nästan 85,5% av befolkningen läsbar i Iran 2016. Världsbankens bedömning visar att Iran har 11,6 miljoner absolut analfabeter.

UNESCO: s statistik visar också att 2% av den iranska befolkningen under 24 år fortfarande lider av absolut analfabetism.

I mars 2018 berättade chefen för Irans lärosätningsorganisation Ali Baqerzadeh den statliga ISNA-nyhetsbyrån att antalet absolut analfabeter i Iran var 8,8 miljoner och deras antal tillsammans med halv analfabeter stod på 11 miljoner.

Irans gränsprovinser lider av den högsta analfabetismen.